Rövidnadrág mustra még a szezon előtt

Rövidnadrág mustra még a szezon előtt

A nyári férfi ruhatár legfontosabb eleme a póló mellett a rövidnadrág. Meglepő, de a rövidnadrág, mint utcai viselet, csak a 20. század második felében kezdett el beszivárogni a férfiak ruhatárába. Hordhatjuk többek között sportoláshoz, városnézéshez, laza baráti összejövetelekre vagy akár túrázáshoz is. A formális események és a munkahely azonban továbbra is tiltott terület a rövidnadrágok számára. Bár vannak munkahelyek, ahol engedélyezett például a chino rövidnadrág viselése, azonban általánosságban elmondható, hogy inkább a hosszú nadrág preferált még a legnagyobb hőségben is. Szabályok ide vagy oda, nincs olyan férfi, aki valamilyen formában ne hordaná szívesen a rövidebb szárú nadrágot. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes fazont vagy legalább a már meglévőket ellenőrizzük még az idei szezon előtt.

Miért a rövidnadrág a férfi ruhatár feketebáránya?

Ahhoz, hogy megértsük, miért annyira megosztó a mai napig a rövidnadrág helye a férfi ruhatárban, először is az evolúcióját kell megismernünk. A rövidnadrágok története egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor a férfiak térdig érő szoknyákat és tunikákat hordtak, elsősorban a sportoláshoz és a fürdéshez. A 19. században látjuk viszont újra a térdig érő nadrágokat, amikor is a brit haditengerészet trópusokon szolgáló tagjai rendszeresítik ruhatárukban a rövidnadrágot. A 20. század elején már a sportolók körében is népszerű, elsősorban a teniszezők és golfozók használják. A század közepéig leginkább csak a kisfiúk hordták rendszeresen sportoláson kívül is a rövidnadrágot, gyakran az iskolai egyenruha részeként, főleg a kisiskolások körében. Pont emiatt talán, de a rövidnadrághoz egyfajta gyerekesség is kötődik, ami miatt sosem vethette meg a lábát a komoly üzleti életben és megjelenésben. Annál nagyobb hírnévre tett szert azonban a különböző sport és zenei irányzatok képviselői között.

A nyári férfi ruhatár legfontosabb eleme a póló mellett a rövidnadrág. Hordhatjuk sportoláshoz, városnézéshez, baráti összejövetelekre vagy akár túrázáshoz is.

Mire figyeljünk, hogy jól álljon a rövidnadrág?

Megfelelő méret és fazon

Attól függően, hogy utcai viseletként szeretnénk hordani vagy funkcionálisan például futáshoz vagy hegymászáshoz kicsit eltérőek lehetnek a preferenciák.

Az utcai viselet esetében fontos, hogy derékban kényelmesen passzoljon, ne legyen se túl szoros és ne is álljon el a deréktól. Ugyan egy övvel segíthetünk a bővebb fazonon, de ha túl buggyos, amolyan összekötött papírzacskó formát hozunk létre, ami inkább kelt nevetséges hatást. A hétköznapokra a len, vászon és farmer anyagok kényelmesek lehetnek még a kánikulában is. A farmer anyagok között is találhatunk már szerencsére vékonyabb, kifejezetten a nyári időnek megfelelő változatokat, így nem kell lemondanunk a denim stílusáról.

A sportoláshoz választott pamut melegítő shortok általában gumis derékmegoldással rendelkeznek és a húzózsinór segítségével könnyedén magunkra igazíthatjuk őket.

A fazon kiválasztásánál ügyeljünk a derékmagasságra és az ülep részére is. Nem előnyös, ha a mellkasunkig fel tudjuk húzni a nadrágot és az sem, ha a térdünk közepéig lóg a nadrág ülepe. Törekedjünk az alsó és felsőrész arányainak megtartására.

Tipp: Még a szezon kezdete előtt érdemes átnézni a rövidnadrágjainkat, különös tekintettel a méretre. Ezenkívül nem árt ellenőrizni a zsebek állapotát is, nehogy véletlenül lyukas legyen. Próbáljuk ki a cipzárakat, nézzük át a gombokat és húzózsinórokat, nem vesztek-e el a legutóbbi mosáskor? Az úszónadrágok esetében a bélést is érdemes ellenőrizni, nincs-e rajta szakadás?

Rövidnadrág választás esetén alacsonyabb férfiak esetén figyeljünk arra, hogy ne lógjon túl a térden, mert akkor optikailag még alacsonyabbnak tűnhetnek.

Sok múlik a szár hosszán

Ha nem kifejezetten sportolás a cél, akkor kicsivel a térd felett végződő nadrághossz az ideális. Alacsonyabb férfiak esetében különösen figyeljünk arra, hogy ne lógjon túl a térden, mert akkor optikailag még alacsonyabbnak tűnhetnek. A túl rövid nadrágszár pedig gyerekes hatást kelthet.

Ha sportoláshoz választunk nadrágot, akkor a kényelem és a szabad mozgás az elsődleges szempont. Válasszunk nyugodtan combközépig érő rövidnadrágot, ha abban kényelmes futni vagy kosarazni.

Túl szűk vagy túl lezser fazon

Igyekezzünk arany középutat találni a szűk és lezser fazonok között. A túl szűk fazon nem csak előnytelen, de előfordulhat, hogy kevésbé ízléses hétköznapi viseletként, hacsak nem szeretnénk az idomainkat városszerte mutogatni. A túl lezser fazon pedig egyrészt előnytelen, másrészt, hacsak nem vagyunk valamely zenei irányzat felé elhivatottak stílusidegen összhatást eredményez.

A rövidnadrág érvényesítéséhez, figyelni kell a többi ruhadarab hosszára is. Érdemes olyan pólót vagy inget választani hozzá, ami nem lóg túl a csípő vonalánál.

Rengeteget számít mivel párosítjuk

Ahhoz, hogy a rövidnadrág érvényesülni tudjon rajtunk, figyelni kell a többi ruhadarab és kiegészítő hosszára. Érdemes olyan pólót vagy inget választani hozzá, ami nem lóg túl a csípő vonalánál. A fenék alá érő póló vagy a kilógó ing és a rövidnadrág együttese optikailag olyan helyeken vágja el a testet, amitől igen előnytelenül festhetünk. Ha túl hosszú a póló, inkább tűrjük be, lehetőleg használjunk övet is, ami nem csak feldobja a nadrágot, de a figyelmet is a középpont felé tereli, ezáltal arányosabbnak tűnhetünk.

Kritikus kiegészítő a zokni és a cipő. A szandál-zokni párosítás bizony még ma sem trendi. Ha zoknit húzunk, azt sportcipővel tegyük. Ha szeretnénk a klasszikusabb irányzatoknál maradni, akkor a boka felett kicsivel végződő hossz az ideális. Bár vannak trendek, amelyek a kifejezetten magasszárú zokni viselését hirdetik rövidnadrággal, leginkább ízlés kérdése, hogy nekünk ez mennyire a stílusunk. A cipő tekintetében választhatunk még hasított bőr mokaszint is, ami nem csak a hosszú szárú chino nadrággal mutat jól, hanem annak rövid változatával, a chino shorttal is.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik