Miért jó a slow fashion?

Miért jó a slow fashion?

A fast fashion és a slow fashion nem csak két divatirányzat, hanem életmód és fogyasztói magatartásforma is. Míg a fast fashion a fogyasztás kultuszát erősíti, addig a slow fashiont a fenntarthatóság és minőség jellemzi. A slow fashion célja nem az, hogy eligénytelenedjenek az emberek. Sőt, határozottan támogatja az időtálló, divatos darabokat, de azok készüljenek minőségi anyagokból, környezettudatos vállalatok gyáraiban. A fast fashionről slowra váltani nem lehetetlenség, és nem is kell azonnal az egész ruhatárunkat lecserélni. A kulcs a tudatos döntés a vásárlásaink során. Első lépésként kezdjük egy alapos selejtezéssel, ami tavasszal amúgy is aktuális.

Mi a különbség a két irányzat között?

A fast fashion és a slow fashion közötti különbség nem csupán a divat stílusban és a termelési folyamatokban mutatkozik meg, hanem az életmódban és a fogyasztói attitűdökben is. Míg a fast fashion a fogyasztás kultuszát erősíti és rövid távon gondolkodik, addig a slow fashion a tudatos vásárlást és a hosszú távú befektetést képviseli.

A fast fashion és a slow fashion nem csak két divatirányzat, hanem életmód és fogyasztói magatartásforma is. Utóbbit a fenntarthatóság és minőség jellemzi.

Fast Fashion: tömeggyártás, tömegfogyasztás

A fast fashion, vagyis a gyors divat fogalma a 20. század vége felé és a 21. század elején robbant be az életünkbe. Ez a divatirányzat a gyors és olcsó ruházat előállítására és terjesztésére fókuszál. A célja, hogy a trendeket minél gyorsabban és minél olcsóbban juttassa el a fogyasztókhoz. A fast fashiont követő gyártók célja, hogy a fogyasztókat új és izgalmas ruhadarabokkal bombázzák, ezáltal folyamatosan fenntartva érdeklődésüket és ösztönözzék őket a vásárlásra. A fast fashion divatban sokszor találhatunk nagy divattervezők munkáihoz szinte megegyezésig hasonló darabokat, az eredeti ár töredékéért, amely szintén a vásárlásra ösztönzi a fogyasztókat.

A fast fashion modellje azonban számos kritikát kapott az utóbbi évtizedekben, elsősorban az előállításhoz kapcsolódó fenntarthatósági és etikai aggályok miatt. Az irányzat termelési folyamata ugyanis az olcsó munkaerő - sokszor gyerekmunka -, embertelen munkakörülmények és jelentős környezetszennyezés árán fenntartható. Gyorsan forgatják a kollekciókat, ami túlzott túlfogyasztáshoz és a ruhák eldobásához vezet, így nem csak az előállításkor, hanem a használat utána is jelentős környezeti terhelést okoznak.

A fast fashion modellje azonban számos kritikát kapott az utóbbi évtizedekben, elsősorban az előállításhoz kapcsolódó fenntarthatósági és etikai aggályok miatt.

Slow Fashion: fenntarthatóság és minőség

A slow fashion mozgalom pont az ellentéte a fast fashionnek. Ez az irányzat az időtlen stílust, a minőségi anyagokat és a fenntartható gyártási folyamatokat helyezi előtérbe. A slow fashion célja, hogy megteremtse az egyensúlyt a divat és a fenntarthatóság között. Ennek érdekében a slow fashion divat márkák nagy hangsúlyt fektetnek az egyedi, kisszériás, helyi gyártásra és az alapanyagok eredetének átláthatóságára.

A slow fashion egyik alaptézise, hogy a ruhatárunkat inkább kevesebb, de minőségi darabokkal töltsük meg. A cél nem a gyors trendek követése, hanem az időtálló stílus kialakítása, amelyek hosszú távon is viselhetők és szerethetők maradnak. A slow fashion kifejezetten a tudatos vásárlók irányzata, akiknek már kiforrott stílusuk van. Ők azok, akik már nem érzik a késztetést arra, hogy hetente új ruhát vásároljanak, csak hogy ezzel az aktuális divatot követhessék. A slow fashion semmiképp sem jelent valamiféle divat-aszkézist. De, ha kicsit utána gondolunk, lehet, hogy a 6 farmer és a 20 póló már kicsit túlzás. A ló túloldalára sem kell átesni. A slow fashion nem jelenti az, hogy egy-egy öltözetet kell hordanunk éveken át, kivéve persze, ha ez az igényünk.

A slow fashion mozgalom pont az ellentéte a fast fashionnek. Ez az irányzat az időtlen stílust, a minőségi anyagokat és a fenntartható gyártási folyamatokat helyezi előtérbe.

Mindkét irányzatnak megvannak a maga hívei és ellenzői. Azonban egyre többen fordulnak a slow fashion felé, felismerve annak előnyeit. A divatipar jövője és egyben kihívása is, hogy megtalálja az egyensúlyt a divat és a fenntarthatóság között, és mind a fast, mind a slow fashion elemeket magába foglalja.

Hogyan álljunk át fast fashionről slow fashionre?

Az átállás a fast fashionről a slow fashionre nem egylépcsős folyamat, sok és tudatos döntésekre lesz majd szükség. Hoztunk néhány javaslatot, hogyan érdemes nekiállni:  

1. Tudatosság

Az első lépés az, hogy képben legyünk a divatipar működéséről és a fast fashion negatív hatásairól. Ismerjük meg, hogy hogyan készülnek az olcsó ruhák, és milyen környezeti és társadalmi következményekkel jár a fast fashion divatipar. Akkor fogjunk csak neki a következő lépéseknek, ha már kellően elhivatottak vagyunk.

2. Szelektálás az új irányzat mentén

Nézzük át a ruhatárunkat, és válogassuk ki azokat a darabokat, amelyeket valóban viselünk és szeretünk. Azokat a fast fashion ruhákat, amelyeket már nem hordunk, adományozzuk vagy adjuk el. A helyükre pedig minőségi darabokat vásároljunk a következő alkalommal.

3. Minőségi darabok vásárlása

Az új ruhák vásárlásakor figyeljünk az anyagminőségre és az időtálló stílusra. Keressünk olyan márkákat, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság és az etikus gyártás mellett.

Vásárlás előtt gondolkodjunk el azon, hogy valóban szükségünk van-e az adott ruhadarabra, és hogy hosszú távon használni fogjuk-e, illik-e a stílusunkhoz?

4. Tudatos vásárlás

Vásárlás előtt gondolkodjunk el azon, hogy valóban szükségünk van-e az adott ruhadarabra, és hogy hosszú távon használni fogjuk-e, illik-e a stílusunkhoz? Keressünk olyan darabokat, amelyeket kombinálni tudunk a már meglévő ruhatárunkkal is. Például egy bézs chino nadrághoz többféle inget is választhatunk, így változatosan öltözködhetünk napokon át.

5. Helyi gyártók támogatása

Keressünk helyi gyártókat és kisebb márkákat, akiknek a termékei egyediek és különlegesek lehetnek. A helyben készült termékekkel nemcsak a környezetet, hanem a helyi gazdaságot is támogatjuk.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik