5 tipp, hogy tartósak és szépek maradjanak a bőr kiegészítők

5 tipp, hogy tartósak és szépek maradjanak a bőr kiegészítők

Örök dilemma a bőr megfelelő ápolása, mindig vannak új trendek, praktikák, de létezik egy tutira bevált módszer? Sokan ódzkodnak a bőr otthoni tisztításától, ápolásától, mert nincsenek tisztában a megfelelő „karbantartási” eljárásokkal. De nem kell aggódni, mert vannak megfelelő házi praktikák is, illetve az üzletekben is kiváló bőrtisztító, bőrápoló szerek kaphatóak. Íme néhány tipp, hogyan legyenek ápoltak, szépek és tartósak a bőr kiegészítőink és néhány módszer, amit semmiképp se alkalmazzunk!

Miért szükséges a bőr kiegészítőket ápolni?

Az állatbőr a feldolgozás után is mondhatni tovább él, élő anyagként viselkedik, azaz lélegzik, kiszáradhat és a nedvességet is magába tudja szívni. Tehát minden bizonnyal meghálálja a gondoskodást! Hosszú élettartamának titka viszont a megfelelő ápolás és a helyes tárolás. A napi rendszeres használat során tucatnyi káros hatás éri a bőrből készült kiegészítőinket: sáros cipő, só felmaródás a csizmán, földre dobott táska, zsíros kézzel megfogott pénztárca, bőrkabátra cseppent fagylalt, kirepedezett öv , ki ne találkozott volna már ilyesféle helyzetekkel? De a helytelen tárolás is csökkentheti bőr kiegészítőink tartósságát, minőségét. Gondoljunk csak a nem szellőző dobozból előszedett penészfoltos holmikra.

allsize-5-tipp-hogy-tartosak-es-szepek-maradjanak-a-bor-kiegeszitok-

Íme néhány praktika, hogy bőr kiegészítőink tartósak és szépek maradjanak!

Számos házi módszer, városi legenda kering a bőr tisztításával kapcsolatban. A legtöbben saját maguk próbálják megoldani a bőrtisztítást otthon, amivel elvileg nincs is semmi gond, de azért jó, ha néhány szabályt betartunk! Első és legfontosabb, hogy mindig végezzünk próbát egy nem látható kis részen, várjunk míg megszárad, ha ez jól sikerül, csak akkor folytassuk tovább a műveletet. A rendszeres karbantartás fontos része, hogy a port gyakran töröljük le, akkor is, ha nincs látható szennyeződés a kiegészítőnkön. Csak ezután jöhet az anyag kondicionálása, amit, ha nem is gyakran, de rendszeresen el kell végezni.

És következzenek a tippek, amelyet fedett vagy fedetlen valódi bőrből készült holmikon alkalmazhatunk csak, de vigyázat, velúrra és nubukra ezek a technikák nem alkalmasak!

Ecetes víz, vagy citromlé

Az ecet és a citromlé köztudottan természetes fertőtlenítő és szagtalanító hatással is bír, gyakran használjuk háztartásunkban. Langyos vízbe keverjünk el pár csepp ecetet (vagy citromlevet), majd egy alaposan kicsavart szivaccsal óvatosan dörzsöljük át a felszínen lévő szennyeződéseket és foltokat, végül töröljük szárazra.

Szódabikarbóna

A bőrfelület tisztítását elvégezhetjük szódabikarbónával is, alaposan, de kíméletesen tisztít, hasonlóan az ecethez. Langyos vízben oldjunk fel egy kevés port, a kíméletes súrolás után töröljük szárazra.

Szappanos víz

A szappannal nagyon óvatosan kell bánni, mert leronthatja a bőr lélegzőképességét. Csak nagyon enyhe szappanos, mosószeres vagy esetleg samponos vízben nedvesítsünk be egy puha rongyot, amivel aztán áttöröljük a bőrfelületet.

Csak nagyon enyhe szappanos, mosószeres vagy esetleg samponos vízben nedvesítsünk be egy puha rongyot, amivel aztán áttöröljük a bőr tárgyaink felületét.

Törlőkendő

A por letörlését egy mikroszálas száraz törlőkendővel, puha ronggyal vagy nedves törlőkendővel is elvégezhetjük, akár heti 2-3 alkalommal is.

Tisztítást követően ápolás

A bőrápoló szerek között is többféle lehetőség közül választhatunk a folyékonytól egészen a szilárd állagúig. A balzsam, a krém, a wax, a paszta, a bőrolaj és a zsír is egyaránt hatékony hidratáló és kondicionálószer, melyek értékes mélyen tápláló olajokat tartalmaznak.

A balzsam, a krém, a wax, a paszta, a bőrolaj és a zsír is egyaránt hatékony hidratáló és kondicionálószer, melyek értékes tápláló olajokat tartalmaznak.

+1 tipp: a tárolás!

Fontos, hogy megfelelően tároljuk a bőrből készült tárgyainkat. Jó, ha például közvetlen napfénytől távol tartjuk, mert ez kifakulást okozhat. Ugyanígy az extrém hideg sem tesz jót ennek a finom anyagnak. Tartsuk távol mesterséges hőforrásoktól (például radiátor, vagy bármilyen hősugárzó), amik a bőr kiszáradását, berepedezését okozhatják. Bőr öveinket, vagy erre külön kialakított tartókon kiengedve, vagy lazán, óvatosan összetekerve tároljuk, táskáinkat jó anyagú porfogó zsákba tegyük el használat után.

Mi az, amivel tilos a bőrt ápolni?

A bőr ugyan igen ellenálló és strapabíró, a helytelenül végzett karbantartással azonban végzetes és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk.

Szigorúan tilos!

  • Bő vízzel mosni, áztatni, mosógépbe tenni, mivel megszívja magát nedvességgel és száradás után azonnal megkeményedik, akár el is deformálódik.
  • Durva sörtéjű kefével (körömkefével) sikálni, dörzsölni, mert a felszínét károsíthatjuk, felsérthetjük vele.
  • Erős vagy klóros vegyszerrel takarítani, mivel ezek roncsolják az anyagot és fakítják a színt. 
Related Posts
  1. Milyen hosszú legyen a nadrág? Milyen hosszú legyen a nadrág?
  2. Férfi frizura trendek Férfi frizura trendek
  3. Ikonikus férfiak, akik hatással voltak, vannak öltözködésünkre Ikonikus férfiak, akik hatással voltak, vannak öltözködésünkre
  4. Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat