Kirándul a család!

Kirándul a család!

Mit csináljunk, hova menjünk hétvégén? Nem mindig egyszerű döntésre jutni a közös családi programmal kapcsolatban, még ha csak egy hétvégéről van is szó. Van, akit inkább az aktívabb, sportosabb programok vonzanak, mint a biciklizés, a túrázás, másokat viszont inkább a városnézés vagy a kulturális, kulináris élvezetek. Ha pedig gyerekek is vannak a családban, egy kicsit még nehezebb közös nevezőre jutni. Szerencsére hazánk bővelkedik a látnivalókban és kiránduló helyekben, emellett a jó idő közeledtével egyre több szabadtéri programra nyílik lehetőség, így bőven lehet miből válogatni, akár kisebb, akár nagyobb gyerekekkel vágunk neki a hétvégének. Nézzük, merre érdemes indulni, ha a szabadba vágyunk!

Séta, kisebb kirándulás

Pilis-tető: A Pilis-tető a Budai-hegység legmagasabb csúcsa, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A Pilis-tetőn több turistajelzéssel megjelölt kiránduló út is található, és a környéken számos szép, erdős területet is felfedezhetünk. Útszakasztól függően változó a nehézségi fok, vannak kifejezetten meredek, sziklás részek, de a kiránduló utak többsége gyerekekkel is biztonságosan végigjárható.

Tihanyi-félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton egyik legszebb területe, amely rengeteg lehetőséget kínál a családi kirándulásra. A félszigeten találhatók az ország egyik legnagyobb lápvidékének védett területei, valamint számos természeti látnivaló és történelmi emlék is. Tavasztól őszig pedig folyamatosak a kézműves foglalkozások, mini workshopok, amelyek felnőttek és gyerekek számára is izgalmasak lehetnek. A levendula téma megunhatatlan a környéken, így ha virágzáskor megyünk, számos levendula ültetvényen arathatunk magunk is.

Amikor gyermekekkel kirándul a család elláthatunk természetközeli parkokba, levendulásokba, ahonnan otthonunkba csodás vadvirágos csokrokat szedhetünk.

Tihanyból komppal és autóval a túloldalon található kőröshegyi ültetvény is gyorsan elérhető, ahol tavasszal tulipánt, nyáron pedig levendulát szedhetünk. Érdemes sapkát vagy kalapot vinni, az erős naptól könnyen napszúrást kaphatunk. Illetve az sem árt, ha hosszú szárú, vékony len vagy vászonnadrágot viselünk a darazsak, méhek igen aktívak virágzáskor, ráadásul a levendula szára is könnyen felsértheti a lábszárunkat.

Aggteleki Nemzeti Park: Az Aggteleki Nemzeti Park a világ egyik legnagyobb barlangrendszerével rendelkezik, amely lehetővé teszi a családi kirándulást a föld alatt is. A Nemzeti Parkban számos túraútvonal és látnivaló található, mint például a Bódva-völgyi várak, a Szelcepuszta-i erdőtanösvény, vagy a Csipkéskő-barlang. Mivel a barlangokban jóval hűvösebb lehet még nyáron is, így mindenképp érdemes egy vékonyabb kabátot vagy pulóvert magunkkal vinni. Mindenképp túra-, de legalább sportcipőben menjünk, mert bár az utak kiépítettek, előfordulhatnak vizes, csúszós szakaszok.

Ha gyermekekkel kirándul a család és barlangokba látogatunk el érdemes lehet vastagabb ruházatot is magunkkal vinni a hűvös, nyirkos földalatti túrák idejére.

Mátra: A Mátra az ország legmagasabb hegyei közé tartozik, és számos lehetőséget kínál a családi kirándulásra. Itt található Magyarország legnagyobb síparadicsoma, valamint rengeteg túraútvonal, amelyek között könnyű sétaútvonalak, nehéz hegyi túrák, sőt kerékpárutak is vannak.

Hortobágyi Nemzeti Park: A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legnagyobb alföldi területe, amely rengeteg természeti és kulturális látnivalót kínál. Itt található a világörökség részét képező Hortobágyi Puszta, amely a világ egyik legnagyobb pusztás területe. A parkban számos kirándulási lehetőség található, például a Kondás-tó vagy a Nagyvázsony-tó körüli tanösvény. Kalap vagy baseballsapka mindenképpen legyen nálunk, árnyékra nem igazán számíthatunk.

És ha már kirándulás, ne hagyjuk ki a mezítlábas vagy taposóösvényeket sem. A különböző méretű kavicsokon, zúzalékon, fa felületeken és apróra vágott fadarabokon történő mezítlábas séta természetes masszázst kínál a talpnak. A Kneipp féle taposó-ösvényeken nem csak az anyagok keménysége változik, hanem még a hőmérséklete is eltérhet. Amellett, hogy érdekes és izgalmas tapasztalás kicsiknek és nagyoknak is, az egyenetlen talaj segíti a talp/láb boltozatának erősítését, valamint vérkeringést fokozó, így nem csak pihentető, hanem üdítő is.

Kalandparkok, állatkert

Magyarországon számos kalandpark és állatkert is található. Az állatkertek közül a legkiemelkedőbbek a budapesti és nyíregyházi állatkertek, de Debrecenben, Pécsen, illetve Szegeden is ellátogathatnunk állatkertbe és vadasparkokba. A gyerekeknek nagy élmény a különleges állatokat szinte testközelből látni, és az állatsimogató is kedvelt állomás a parkokon belül.

Ha kicsit aktívabb programra vágyunk, akkor ne hagyjuk ki a kalandparkokat. Nyíregyházán, Budapesten, Alsópáhokon (Zala) és a Bakonyban is található kötélpályával felszerelt park. Emellett az íjászatot vagy a falmászást is kipróbálhatják a gyerekek. Az egri Adrenalin Parkban pedig még a hintaugrással is próbálkozhatunk. Öltözzünk minél kényelmesebben, például egy laza póló egy kényelmes rövidnadrággal tökéletes lehet a csúszás-mászáshoz.

Kisvasút

Ha még kisebbek a gyerekek, érdemes olyan kiránduló útvonalat választani, ahol van lehetőség kisebb pihenőket is beiktatni, például kisvasúttal megtenni egy-egy szakaszt.

Amikor gyermekekkel kirándul a család a hatékony utazás érdekében érdemes lehet kipróbálni az erdőket kettészelő kisvasutak izgalmas családbarát programjait.

Kőszegi Kisvasút: A Kőszegi Kisvasút egy szép erdővel borított területen, a Rába-völgyében található. A vonat különböző útvonalakon halad, és megáll a festői Bük, valamint a Répce-parti Szentgotthárd állomásokon is.

Diósgyőri Vár: A Diósgyőri Vár mellett található kisvasúttal egészen a vár aljáig utazhatunk. A vonat a Diósgyőri Várat övező parkban és erdőben halad, ahol gyönyörű kilátás nyílik a várromra és a környező tájra.

Sóstói Kisvasút: A Sóstói Kisvasút a debreceni Sóstói Múzeumfalu területén található, és egy 1,6 kilométeres útvonalon halad keresztül az erdőn és a tó mellett.

Szilvásváradi Kisvasút: A Szilvásváradi Kisvasút a Bükk-hegységben található, nagyon különleges élményt kínál a hegyvidéki tájakon való utazáshoz. A vonat két állomáson áll meg, ahol a látogatók felfedezhetik a környező erdőket és vízeséseket.

Hegykői Kisvasút: A Hegykői Kisvasút a Fertő-tó mellett található, és egy szép útvonalon halad a környező tájon keresztül. A vonat megáll a Hegykői Múzeumfaluban, ahol megismerhetjük a régi idők életét és a régi mesterségeket.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik