Hogyan válassz nyakkendőt?

Hogyan válassz nyakkendőt?

A nyakkendő pár mostoha évtized után újra visszatért a divatba, és ismét nemcsak a formális alkalmak kötelező kelléke, hanem akár mindennapi utcai viseletként is hordhatjuk. Ez azonban azt is jelenti, hogy jóval több mindent kell tudnunk róla, mint amikor az „egy öltöny–egy nyakkendő” korszaka dívott. Mikor, mivel és milyen nyakkendőt viseljünk?

Mihez viselj nyakkendőt?

Bár a nyakkendő kétségtelenül a klasszikus eleganciát erősíti, ma már idejétmúlt azt gondolni, hogy az kizárólag az öltöny tartozéka. Legelőször is, mert a nyakkendő nem tartozék, hanem – legalábbis ha kreatívan használjuk – önálló stíluselem. Vagyis bátran viselj nyakkendőt különféle öltözékekhez!

  • Az alap persze továbbra is a formális, protokolláris megjelenés, amihez feltétlenül nyakkendőt kell kötnünk: fogadásra, esküvőre, színházba és így tovább.
  • Az üzleti élet a klasszikus formájában szintén igényli az úgynevezett „business look”-ot, melynek úgyszintén elengedhetetlen része a nyakkendő.
  • De köthetsz nyakkendőt a lazább smart casual öltözékedhez is, jól passzol például egy chino nadrághoz inggel, karcsúsított klubzakóval.
  • Talán meglepő, de farmerhoz sem ördögtől való nyakkendőt venni – feltéve, ha ezzel egy trükkösen laza stíluskombinációt tudsz kreálni. Például egy klasszikus egyenes farmer–slim fit ing kombinációjához egy diszkrét nyakkendő elegáns felhangot tud adni, míg ha egy bővebb ing kigombolt gallérjához vagányul lazára eresztesz egy szélesebb, markáns nyakkendőt, azzal egyedien stílusos lehetsz.
  • Aztán ott vannak a hipszterek, deszkások és a laza fiatal generációk, akik akár nyomott mintás pólóhoz is magukra aggatnak egy mellközépen lazán csomózott nyakkendőt, és még egy kockás, kigombolt inget sem átallanak magukra venni – a lényeg, hogy látszólag össze nem illő, polgárpukkasztó darabokból kreáljanak egyedi stílust. És igazuk van: ez így is működik!

Amire viszont feltétlen figyelni kell: akármivel is kombinálod a nyakkendőt, az ne véletlenszerű legyen, azaz a végső összhatásnak egységes stílust kell alkotnia, mert különben szánalmas lesz az eredmény!

Ahhoz, hogy öltözékünkhöz megfelelő nyakkendőt válasszunk, érdemes a többi ruhadarab színével, anyagával és mintázatával összeegyeztetni a modell kinézetét.

Milyen legyen a nyakkendő?

Anyaga

A nyakkendő anyagának és textúrájának (felületének) az öltöny/zakó, vagy ezek hiányában a többi ruhadarab anyagához kell passzolnia. Fényes selyem nyakkendőt protokolláris alkalmakkor viseljünk finom öltönyhöz, míg a tweedzakóhoz gyapjú nyakkendő illik, a smart casual öltözék pedig elbír egy kissé texturált szövésű pamut- vagy szintetikus nyakkendőt.

A nyakkendőt az anyaga nagy mértékben meghatározza. A szín és a mintázat mellett ez az a tulajdonság, amit érdemes megfontolni a modell kiválasztása során.

Szélessége

A nyakkendő szélessége általában 4–8 cm között mozog, és jelenleg a keskenyebb vagy közepes méret van divatban. 

Klasszikus szabályként a zakó hajtókájának szélessége mérvadó: lehetőleg ezzel egyezzen meg a nyakkendő szélessége. További adalék, hogy az üzleti életben – divattól függetlenül – nem igazán preferált a keskeny fazon: a szélesebb nyakkendő tekintélyt parancsoló, ezért a business lookhoz az 5-8 cm-es szélesség ajánlott.

Az alkalmon kívül azonban legalább annyira meghatározó a testalkat is, ezért a nyakkendő kiválasztásakor ezt is vegyük figyelembe:

  • a széles mellkasú, nagytestű férfiak inkább szélesebb fazont viseljenek, mert bután mutat rajtuk egy keskeny darab; 
  • a karcsúsított, slim fit fazonú inghez vagy zakóhoz kifejezetten jó a keskeny nyakkendő, ám a bővebb szabású comfort fit inghez szélesebb nyakkendő passzol.

Színe és mintája

Na ez a legbonyolultabb és egyben a legdurvább baklövéseknek teret adó kérdés, hiszen jó stílusérzék híján könnyen kaotikus lesz az összkép.

A nyakkendőt érdemes színben is egyeztetni a mindennapi öltözékünkkel. Egy nem passzoló kiegészítő könnyedén elronthatja az összképünket és megjelenésünket.

A legbiztosabb a klasszikus alapszabályokat követni:

  • a nyakkendő színe (és anyaga) egyezzen meg az öltöny/zakó színével,
  • a nyakkendő mindig sötétebb árnyalatú legyen, mint az ing (ez eltérő színek esetén is igaz!),
  • jó választás az ing színéből egy jóval sötétebb árnyalatú nyakkendő, de bátrabbak bevállalhatják a komplementer vagy akár a kontrasztos színpárosítást is (például világoskékhez narancs, bordó, rózsaszín vagy akár mustár),
  • ha bizonytalan vagy, mintás helyett válassz egyszínűt a fenti szempontok alapján, ezzel nehezebben lehet mellélőni. 

Pöttyös, apró mintás

Az apró pöttyös és a decens mintás nyakkendő szinte minden alkalmi helyzetben megfelelő, mivel kifinomult eleganciát tükröz. Az összhatás érdekében érdemes arra törekedni, hogy a minta színe megegyezzen vagy legalábbis jól harmonizáljon az ing színével.

A nyakkendőt sokféleképp díszíthetik, így választhatunk apró mintás, pöttyös, csíkos, egyszínű és kockás modellt. A lényeg, hogy az összkép során illeszkedjen.

Csíkos

A vékony, hosszanti csíkos nyakkendő szintén klasszikusnak számít, és a legtöbb inghez jól passzol – még hajszálcsíkos inghez is felvehetjük.

A vastag csíkozás markáns hatást kelt, különösen igaz ez a széles, ferde csíkozásra, amit azoknak ajánlunk, akiknek jól állnak a szélesebb fazonok. Lehetőleg egyszínű inghez viseljük, bár a széles ferde csíkok izgalmas hatást kölcsönözhetnek a decens hajszálcsíkos ingnek – itt azonban kiemelten figyeljünk az arányok és színek harmóniájára!

Kockás

A kockás nyakkendő mintamérettől függően ezerféle lehet, de visszafogott változatai is viszonylag vibrálóak, míg a nagy kockásak markánsabb, sőt akár extravagáns hatást is kelthetnek. Klasszikus helyzetben inkább egyszínű inghez viseljük, és részesítsük előnyben a kisebb mintákat, de ha szeretünk megjelenésünknek hangsúlyt adni, választhatunk nagyobb színesebb mintásat, amit aprókockás vagy hajszálcsíkos inghez is felvehetünk.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik