A férfi nyaksálak viselése

A férfi nyaksálak viselése

A nyaksálak szerepe jóval túlmutat a praktikusságon, hasznosságon. Mára a férfiak öltözködésének elengedhetetlen kiegészítőjévé váltak. Legyen szó hagyományos kötött sálról vagy modern dizájnról, egy megfelelő nyaksál képes elegánssá varázsolni akár a legegyszerűbb összeállítást is. A természetes alapanyagból készült, szálas szövetek mutatósabbak és a viseletük is kényelmesebb, míg a szintetikus bázisúak tartósabbak és jobban ellenállnak a szennyeződéseknek. Ha nem akarjuk túl kombinálni, egy klasszikus fekete gyapjú sállal biztosan átvészeljük a telet. De ha szeretnénk divatosak maradni, akkor megéri több különféle stílust, színt és anyagot is beszerezni, hogy legyen miből válogatni. Ascot vagy cravat, esetleg egy brit kockás?  Mutatjuk, melyik mit takar és hogyan érdemes megkötni.

A nyaksálak szerepe jóval túlmutat a praktikusságon, hasznosságon. Mára a férfiak öltözködésének elengedhetetlen kiegészítőjévé váltak.

Stílus szerint 

Ascot, cravat, selyemkendők

1660-ban az Oszmán Birodalom legyőzése után a horvát ezred Párizsba látogatott. A katonákat dicső hősökként mutatták be a fényűzéséről ismert, XIV. Lajosnak, aki nagy érdeklődést mutatott a tisztek élénk színű selyemkendői iránt, amelyet a nyakukban viseltek. Megalakította a „királyi kravátlisok” ezredét, a kendő pedig a mai napig az elegancia egyik jelképe maradt. A kravátli elnevezés az „à la croate”-ből ered, ami annyit jelent: „a horvátok stílusa. A kravátli készülhet selyemből vagy vastagabb brokát jellegű anyagból, ami tartást ad a sálnak. Elegáns, esti eseményeken hordják elsősorban, a frakk vagy szmoking kiegészítőjeként.

A kravátli olyan jellegű anyagból készül, ami tartást ad a sálnak. Elegáns, esti eseményeken hordják elsősorban, a frakk vagy szmoking kiegészítőjeként.

Az ascot sál a kravát és a nyakkendő között helyezkedik el stílus és vastagság szempontjából. Az ascot nyakkendő története 1711. augusztus 11-ig nyúlik vissza, amikor Anna királynő megszervezte a Royal Ascot versenypályán a világ egyik leghíresebb lovasversenyét. Itt viselték először a férfiak az ascot nyakkendőt a zsakett mellé. Az ascot sál hatását kelti, mivel nyakrésze keskeny, végei pedig szélesek. Napjainkban az ascot nyakkendő az egyik legelegánsabb férfi kiegészítőként van számontartva, és elengedhetetlen kelléke lett esküvőknek és különleges alkalmaknak. Egyszerű (négy lépésből álló) kötése miatt pedig széles körben népszerűvé vált, hűen megidézve az olasz életérzést és a könnyed stílust.

Fontos a megfelelő szín kiválasztása, alapvető a stílusos megjelenéshez. Elsősorban az ing és zakó színeivel harmonizáló sálat válasszunk. Nem ritka, hogy a nyaksál mintájával vagy azzal harmonizáló díszzsebkendő is kiegészíti a megjelenést. Legyen szó elegáns esti rendezvényről vagy hétköznapi megjelenésről, a selyemkendő mindig fokozza az öltözék exkluzivitását.

Ha szeretnénk stílusosak maradni, de az ascot sálat soknak érezzük, választhatunk modál anyagból készült nyaksálat. Ez a klasszikus téli sálak szögletes fazonját idézi, de sokkal vékonyabb, légáteresztő anyagból. Az őszi-tavaszi időben kiegészítője lehet a zakónak vagy a ballonkabátnak is. Sokféle színben és mintával elérhető, így bármilyen stílussal jól kombinálható.

Kötött téli sál és csősál

A kötött sál és a csősál a két legismertebb sáltípus, különösen a téli hideg napokra praktikus választás. Anyagukat tekintve a drága, minőségi kasmír és gyapjú sálaktól kezdve egészen a kevert poliészter anyagig széles választékot találunk. A téli kötött sál klasszikus megjelenést kölcsönöz viselőjének, a csősál pedig nemcsak modern, de sokoldalú is – könnyen kombinálható különféle öltözetekkel és egyszerre tartja melegen a nyakat és az arcot a hideg időben.

A téli kötött sál klasszikus megjelenést kölcsönöz viselőjének, a csősál pedig nemcsak modern megjelenést kölcsönző, de sokoldalú, kombinálható ruhadarab is.

Mintáját és színét tekintve sokfélék lehetnek. Azonban a brit kockás sálak talán a legismertebbek. A brit kockás sálak, a "tartan scarves" néven is ismertek, hagyományosan a skót kultúrához kötődnek, de az évek során széles körben elfogadottá váltak a divat világában. A kockás mintázatok, akárcsak a skót kockás anyagoknál, mindenféle változatban elérhető. A kockás sálak sokoldalúságuk miatt népszerűek, könnyen kombinálhatók a mindennapi viselettel, egyúttal eleganciát is kölcsönöznek egy formálisabb megjelenésnek. Kiválóan passzolnak téli kabátokhoz, dzsekikhez, vagy akár öltönyhöz is. A színválasztás is kiemelkedő fontosságú – a semleges árnyalatok mindennapi, klasszikus viselethez ideálisak, míg az élénk színek és merész minták a különleges alkalmakra megfelelőek.

A brit kockás sálak, a "tartan scarves" néven is ismertek, a skót kultúrához kötődnek, de az évek során széles körben elfogadottá váltak a divat világában.

Lenvászon, pamut és háromszög kendő

A lenvászon és a háromszög kendők ötvözik a praktikumot és a divatot. Ezek a könnyű anyagokat használó sálak elsősorban a forróság és homok elleni védelmet szolgálják, felfogva az izzadságot és kényelmet nyújtva viselőjüknek.

A nagyméretű len, pamutkendő nem csupán praktikus viselet a Közel-Keleten, hanem gyakran kifejezik a viselő kultúráját, politikai nézeteit vagy éppen nemzeti hovatartozását. A hatalmas kendők hagyományosan pamut vagy gyapjú alapanyagokból készülnek, és széles skálán mozognak a földszínektől a gazdagabb és élénkebb színekig. A jellegzetes kockás mintázatok és a tradicionális szövési technikák teszik egyedivé ezeket a kendőket, miközben a kultúra és identitás része is. Elhagyva funkcionális szerepüket, a divat világába is begyűrűztek. A tervezők és divatházak felismerték a kendők vonzó és sokoldalú felhasználási lehetőségét, és azokat kifinomult, városi ruhadarabokká alakították át.

Csomózva vagy lazán átvetve?

A férfi nyaksálak sokféleképpen megköthetők, a hossztól és a preferenciáinktól függően. Érdemes úgy tekinteni rájuk, mint egy vaskosabb, hosszú nyakkendőre. Az interneten már számos kötési technikára találhatunk mintát, érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk a stílusunkhoz leginkább illeszkedőt. Egy egyszerű, ám hatásos módja a viselésnek, ha az egyik sálvéget elől hagyjuk, a másikat pedig keresztben átdobjuk az egyik vállunkon. Ez a klasszikus megoldás bármilyen öltözethez illeszkedik, és a megjelenésünknek megfelelően variálható.

A férfi nyaksálak sokféleképpen megköthetők, a hossztól és a preferenciáinktól függően. Érdemes úgy tekinteni rájuk, mint egy vaskosabb, hosszú nyakkendőre.

Egy másik klasszikus megkötési mód: hajtsuk félbe a sálat, majd tekerjük a nyakunk köré, úgy, hogy a hurkos része az egyik oldalon legyen, a 2 csomózatlan része pedig a másikon. Majd húzzuk át a csomózatlan részt a hurkon és máris kész. Igazítsuk meg, hogy kényelmesen illeszkedjen a nyak köré.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik