A férfi elegancia titka

A férfi elegancia titka

Szomorú, de sajnos az elegancia kezd kikopni a mindennapjainkból. Már, ha csak magára a kifejezésre gondolunk, valljuk be őszintén: igen keveset használjuk. Ami pedig a megvalósítást illeti, a jelen társadalma és a fast fashion térhódítása sem kedvez a klasszikus elegancia reneszánszának. Azért persze ezekre a „kihívásokra” is vannak válaszok, illetve az elegancia fogalmának újra értelmezésével, máris megalkothatunk egy sajátos kombinációt, azaz a modern, költséghatékony elegancia fogalmát. Lefordítva: legyünk képesek arra, hogy nem túl drága ruhákkal, kiegészítőkkel eleganciát sugározzunk, mindezt persze könnyeden, semmiképpen sem erőltetett módon!

Hol kezdődik az elegancia?

Nos, ez valóban egy húsbavágó kérdés. Ugyanis az elegancia és az ahhoz tartozó látásmód, attitűd nem, vagy nemcsak a ruházatban rejlik. Mondhatjuk úgy is, hogy az elegancia a viselkedésnél, az alapvető illemszabályok betartásánál kezdődik. Ez egyfajta hozzáállás a környezetünkhöz, ami tükrözi egyéniségünket, sőt ad egyfajta tartást is. Az udvariasság sorolható ide elsősorban, a mások iránti alapvető tisztelet megadása, valamint a magunkkal szemben támasztott elvásárok, egyfajta mérce betartása, alkalmazása a mindennapokban. A férfi ebben az esetben nemcsak védelmezőként lép fel a nők felé, hanem udvarias, előzékeny, mindezt jó esetben könnyedén, lazán teszi. A görcsösség sosem jó, a legtöbb esetben mindenki észreveszi a környezetünkből.  

Ami még eszünkbe jut az elegancia alapvető kritériumai közül az az ápolt külső. Tehát nagy hangsúlyt kell fektetni az ápolt kézre, hajra és arcszőrzetre.

Ami még eszünkbe jut az elegancia alapvető kritériumai közül az az ápolt külső. Tehát nagy hangsúlyt kell fektetni az ápolt kézre, hajra és arcszőrzetre. Célszerű csakis olyan frizurát viselni, melyet a mindennapokban is könnyen karban tudunk tartani. Vannak olyan frizuratípusok, mint például az utóbbi években népszerű átmenetes hajak, amelyek egy-két hét után már nem szépek. Ha ezt választjuk, akkor számoljunk azzal, hogy gyakrabban kell fodrászhoz menni.  Hasonló mondható el a szakállról és a borostáról is: legalább heti rendszerességgel kell foglalkozni vele, mert ellenkező esetben ápolatlan összhatást kelthet.

Sportosan is lehetünk elegánsak! Ha nem szeretjük az inget egy galléros póló zakóval és harmonikus kiegészítőkkel is lehet nagyon csinos öltözet lehet.

Elegáns öltözködés

Most, hogy tisztáztuk az alapokat, ideje áttérni az öltözködés kérdésére. Alapvetően a színek és fazonok határozzák meg az elegancia mértékét. Elsősorban nagyon fontos, hogy mindig olyan színeket válasszunk, amelyek jól illenek egymáshoz. Ehhez nem árt, ha tisztában vagyunk a színkör fogalmával: ha például az úgynevezett analóg színeket keverjük, az azt jelenti, hogy a színkör bármely három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színét választjuk, tehát ekkor lesz a legharmonikusabb az összkép. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a számunkra ideális színek használatával kapcsolatban, akkor keressünk fel egy profi színtanácsadót, aki biztosan meghatározza, hogy mely színek állnak jól nekünk és melyik az a szín, vagy színkombináció, amit érdemes kerülnünk. Ami a ruházatot illeti: nem kell mindig frakkban, szmokingban megjelenni. Sportosan is lehetünk elegánsak! Ha nem szeretjük az inget egy galléros póló zakóval is lehet nagyon csinos öltözet.

Alapvetően a színek és fazonok határozzák meg az elegancia mértékét. Elsősorban nagyon fontos, hogy mindig olyan színeket válasszunk, amik illenek egymáshoz.

Kiegészítők: az elegancia ismérvei

Tény, hogy a férfiak számára limitált a kiegészítők viselésének száma, variációja. Pont emiatt nagyon is fontos, hogy azt a kevés rendelkezésre álló kiegészítő milyen összeállításban és harmóniában viseli az úriember. Minden férfi alapruhatárában kötelező darab a nyakkendő. Egy egyhangúnak tűnő, hagyományos öltönyt is fel lehet dobni egy megfelelő nyakkendővel.

A férfi kiegészítők zászlóshajója az óra, mely nagyon sokat elárul a viselőjéről. Nagyon fontos, hogy olyan órát válasszunk, ami illik az öltözetünk stílusához, színeihez, például hagyományos öltönyhöz bőr vagy fém szíjas kifinomultabb, diszkrét órát hordjunk, egy sportos darab helyett.

A férfi kiegészítők zászlóshajója az óra, mely nagyon sokat elárul a viselőjéről. Nagyon fontos, hogy olyan órát válasszunk, ami illik az öltözetünk stílusához.

Nagyon feldobja a férfi outfit-et egy díszzsebkendő: sem anyagilag, sem pedig befektetett energia tekintetében nem bonyolult beszerezni, ellenben hatalmasat dob az öltözködésen! Ehhez persze kell egyfajta egyéniség, stílus.

A nyakláncok, karkötők tekintetében sokkal nehezebb a helyzete az uraknak. Nem szabad túlzásba vinni, halmozni a viseletüket, mert visszatetszést kelthet. Legjobb, ha mértékkel, leginkább laza, sportosabb alkalmak esetén viseljük ezeket a kiegészítőket.

Tartsuk szem előtt, hogy az elegancia abban mutatkozik meg a legjobban, hogy ha az illető akkor sem öltözködik kihívóan, ha megteheti. Az elegancia inkább a szabásvonalban, anyag-használatban, illetve a színválasztásban érhető tetten. Ezért érdemes olyan örök darabokat választani, amelyeket akár évekig viselhetünk. Az sem árt, ha ezeket ízlésesen tudjuk kombinálni: ilyen lehet egy jó minőségű farmer, a vászonnadrág, vagy akár a sportzakó is, amely a sportos elegancia egyik ismérve.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik