Így használd jól a szárítógépet!

Így használd jól a szárítógépet!

Sok-sok előítélet övezi a szárítógépeket és azok használatát, pedig manapság már szuperjó és megbízható gépek kaphatók a piacon. Nem kell félni, nem lesz gyűrött benne a ruha és nem is megy majd össze, feltéve, hogy megfelelően használjuk a szárítógépet! És a hangsúly a megfelelő használaton van. A szárítógép sem fogja megoldani minden ruhaszárítással kapcsolatos problémánkat, ám rendeltetésszerű használat esetén csodákra képes. Azaz nagyban megkönnyíti a mindennapjainkat. Lássunk most néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy miként használjuk jól a szárítógépünket!

Ismerjük meg a gépet!

Kezdjük a használati útmutatónál….Sajnos még mindig kevesen szánnak arra időt, hogy alaposan elolvassák, mit tud, mire és hogyan használható a megvásárolt szárítógép. Pedig fontos lenne legalább az alapokkal tisztában lenni - már ami a gép kapacitását, funkcióit illeti. Egy szárítógép használata nem csupán annyiból áll, hogy beletesszük a ruhákat és megnyomjuk a start gombot. Érdemes minden funkciót alaposan megismerni, mert komoly károsodásokat okozhatunk a ruháknak, ha nem megfelelő módon történik a szárítás.

Annak érdekében, hogy időt spórolj magadnak és ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes megismerned a szárítógépet és funkcióit.

A szárítás előkészítése és szárítási funkciók

Nagyon fontos, hogy már a mosógépbe úgy pakoljunk be, hogy a különböző súlyú, fajtájú anyagokat különválogatjuk. Például egy nehéz pamut törölközőt ne rakjunk be egy könnyű felsővel együtt, mert eltérő a száradási idejük. Az egyforma színű és textúrájú ruhák viszont a mosás végén egyszerre mehetnek is a szárítógépbe.

Alaposan, jól kirázva, kisimítva tegyük be a szárítógépbe a ruhákat, ágyneműt, etc. Figyeljünk arra, hogy megfelelő szárítási módot válasszuk ki a programok közül és azon belül is, hogy milyen hőfokon, fordulatszámon szeretnénk a szárítást. Sok gépnél létezik szekrényszáraz, vasalásszáraz, stb. funkció is. A dzsekiknél elérhető az outdoor funkció, vagy akár ágyneműkre is létezik külön szárítási mód. Egyértelmű, hogy a szárítógépet sem szabad teletömni, mert bizony nem lesz szép a végeredmény.

Különféle anyagok szárítása

Annak érdekében, hogy ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes megismerned a szárítógépedet és a benne szárítható anyagokat.

Ami az anyagokat illeti, van olyan ing, amit betehetünk a szárítógépbe, farmert is nyugodtan pakolhatunk bele, a nem kényes fehérneműk, pólók, dzsekik, takaró, ágynemű is mehet a gépbe. De azért ne higgyünk el mindent a gyártóknak! A finomabb anyagok, mint például a selyem, szatén, gyapjú inkább száradjanak természetesen, ruhaszárítón. Az elasztikus ruhák, csipke ruhaneműk vagy a műanyag cipzárral ellátott ruhák, melltartók és egyéb érzékeny ruhadarabok sem mehetnek a szárítógépbe. Ha bármelyiket ezek közül szükséges ruhaszárító gép segítségével szárítani, akkor feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a szárítási hőmérsékletet alacsonyra állítottuk. Hiába létezik ezekhez külön program funkció a legtöbb gépen, a rendszeres meleg levegő nem biztos, hogy jót tesz ezeknek a textíliáknak, szóval nem árt ha alaposan átgondoljuk a szárítógép használatát ezekben az esetekben. 

A szárítógép kapacitása

És ismét visszatértünk a használati utasításhoz. A szárítógép használati utasításában megtalálható, hogy melyik programnál hány kg ruhával terhelhetjük a gépet. Soha ne terheljük túl az eszközt. A hatékony szárításhoz és a felesleges gyűrődések elkerülése érdekében a ruháknak helyet kell biztosítani ahhoz, hogy szabadon foroghassanak a gépben. Ha nem szeretnénk vasalni, vagy esetleg újra mosni a ruhákat, akkor jobb, ha szem előtt tartjuk a szárítógép kapacitását!

A szárítógép karbantartása

Annak érdekében, hogy időt spórolj magadnak és ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes karbantartanod a szárítógépet és funkcióit.

A szárítógép hosszú távon akkor működik hatékonyan, ha rendszeresen tisztítják és karbantartják. Különös tekintettel a szöszszűrőre, amit minden szárítás után ajánlott kitakarítani. Sok szárítóban alul, az ajtónál található ez a szűrő. Rendszeresen tisztítani kell, különben a szárítóidő, az energiafelhasználás és a tűzveszély is megnövekedhet!

Szintén fontos a kondenzvíz kiürítése. A készülékek egy tartályba gyűjtik a meleg levegőből kicsapódó párát. Ezt a fiókot rendszeresen tisztítani kell. És még ott van a hőcserélő tisztítása is. Általában a hőcserélő egy nem feltűnő csapóajtó mögött rejtőzik. Ennek lamelláiból is rendszeresen ki kell szedni a szöszt és a pelyheket, úgy, hogy kifogástalanul záródjon. Az apró, mozdítható lamellák porszívózásához használhatjuk a porszívó bútortisztító fejét. Mindezt azért, hogy a tartozékok ne sérüljenek, és a levegő akadálytalanul áramolhasson. Persze már léteznek olyan termékek is, amelyek öntisztító hőcserélővel rendelkeznek.

Egyszóval, használjunk bátran szárítógépet, de szakítsunk időt a megismerésére és a karbantartására is. Így lesz hosszú távon is hasznos része a háztartásunknak!

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik