Hogyan viseld a sneakert?

Hogyan viseld a sneakert?

Korábban sportcipőt kizárólag sportruházathoz viseltünk. Aztán elérkezett a 2000-es évek eleje, amikor berobbant a sneaker trend a mindennapi divatba. Meghódította a kifutókat és a divat trendeket, majd sorra jelentek meg a dizájner kollaborációk is. Az elmúlt években minden szezonnak megvolt a specifikus sneaker ihlete, must-have darabja. Talán mostanra ki is mondhatjuk, hogy a sportcipő már nem is trend, hanem állandó része a ruhatárunknak. Nagyon úgy tűnik, hogy mindig velünk lesz a divatban, persze évről évre mindig lesznek visszatérő, kiemelkedő és jobban meghatározó darabok. Az is egyre inkább változik, hogy mivel viselhetjük, de ha megnézzük a jelenlegi trendeket, gyakorlatilag mindennel. Mutatjuk a tippeket hogyan lehet mégis kitűnni egy-egy jópofa sportcipővel a tömegből!

Sneaker kisokos

Mielőtt öltözködési tanácsokat adnánk, nézzük meg a sneaker rövid történetét. Szinte már köztudott, hogy a sneakerek bölcsőjének egyértelműen az amerikai kosárlabdázást tekinthetjük. Az 1950-es évek előtt egy cipőnek csak a funkciója számított, a kinézete aligha. Ekkor még gym-shoe volt a nevük, később kezdték sneakernek nevezni őket. Ezekben az időkben az volt a menő, amit a kosárlabda-játékosokon láttak a fiatal srácok. Ez a tendencia napjainkban is megmaradt, kiszélesedett a kultúra, de a kosárlabda mindig is meghatározó volt, és nagy valószínűséggel lesz is. A sportból kiindulva kezdett el terjedni a casual, más szóval a laza, utcai viselet. A ‘70-es években egyre több márka a kényelemre kezdett fókuszálni és reagáltak az utcai igényekre. Ilyen márkák voltak például a ma is nagy hírnévnek örvendő Converse, Nike, Adidas, Puma, és még sokan mások. Rohamosan terjedt a sneaker-kultúra, és vele együtt a hip-hop mint zenei műfaj is. A sneaker lassan divattá vált nemcsak és már nem csak a kényelem, de a design is bejött a képbe, mint szempont.

A ma is divatos sneakert nem a kétezer tízes években fedezte fel a divat világa. A hetvenes évektől kezdve a megjelenés mellett a kényelem is kiemelten fontos.

Öltönyhöz, szmokinghoz is mehet a sneaker!

Nos, sokszor bizony nem csak a tornacipő stílusán, színén, és minőségén van a hangsúly - ma már az sem mindegy, mihez és hogyan vesszük fel őket.

Kezdjük a legextrémebb példával. Lehet, hogy elsőre sokkolóan hangzik, de ma már egy öltönyös, sőt, szmokingos összeállításhoz is jól mutathat a sportcipő, mint ahogyan nők szoknyához, ruhához és trapéznadrághoz is felveszik. Nézzük csak meg Brad Pitt sportos/elegáns stílusát, amely ragyogó példája annak, hogyan lehet kifinomult, de mégis feltűnő darabokban megjelenni. Persze ilyenkor is fontos, hogy ne essünk túlzásba. Ha a cipőt szeretnénk hangsúlyozni, akkor érdemes egy kevésbé feltűnő összeállítást választani (fekete, szürke, sötétkék), ha viszont az öltönyön, szmokingon van a hangsúly, akkor ahhoz jobban mutat egy kevésbé feltűnő, egyszerűbb sportcipő (fehér, fekete, barna).

A divatos sneakert fazontól függően akár elegáns öltözékekhez, üzleti tárgyalásokra és munkába is felvehetjük, így igazán kényelmesen sétálhatunk egész nap.

A klasszikus sportos outfit sneakerrel

A sneakerek az elmúlt években egy külön iparággá nőtték ki magukat, így ma már nem létezik olyan világhírű divatcég, akinek ne lennének saját sportcipői. A tornacipők körüli felhajtás 2023-ban sem fog alábbhagyni. Ma már nyilvánvaló, hogy ezek a darabok nem hiányozhatnak senkinek a ruhatárából sem. Bár a stíluskombinációk választéka óriási mértékben bővült az elmúlt években, persze a klasszikus kombináció 2023-ben is él: a tornacipő még mindig menő egy kapucnis pulcsihoz és egy melegítő nadrághoz. Ahhoz azonban, hogy az öltözékünk kevésbé legyen slampos, és a hétköznapokban, valamint az irodai munkához is megfeleljen, oda kell figyelnünk, hogy mihez vesszük fel.

Rövidnadrág és sneaker

A rövidnadrág viselete inggel már elég régóta elfogadott, sőt trendinek minősül a nyári napokon. Ehhez persze a sneaker is nagyon jól passzol. Mindez csak stílus és szín kérdése. Ha irodába szeretnénk viselni ezt a kombinációt (néhol kánikula esetén lazítanak a dress code-on), akkor egyszerűbb, letisztult darabokat válasszunk, a szokásos klasszikus színekkel kombinálva. Nagyon nem ízléses papagájként beállítani az irodába. Persze más a helyzet, ha lazább, szabadidős programon veszünk részt. Ilyenkor bátran kombinálhatjuk az élénkebb színeket, mintákat is. Fontos, hogy ha elegánsabb kinézetre törekszünk, lehetőleg chino nadrágot válasszunk, a cargo fazon sokkal inkább  sportosabb megjelenést kölcsönöz. Ehhez viszont felvehetünk egy magasszárú sportcipőt is.

Nem csupán a kényelem és a divatosság jellemzi a sneakert. Az egyedi tervezésű darabokkal saját egyéniségünket, stílusunkat fejezhetjük ki a külvilág felé.

Egyéniség és sneaker

A sneakerek népszerűségének titka a cipőfajta univerzális jellegében rejlik. Fiatalabbak és idősebbek, férfiak és nők egyaránt szívesen viselik. Korosztálytól és nemtől függetlenül lehet hordani. Tartsuk azonban szem előtt az egyéniségünket, a stílusunkat, illetve a már meglévő ruhatárunkat és ennek megfelelően hordjuk a sportcipőt!

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik