Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat

Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat

Akár kicsi, akár nagy gardróbbal rendelkezünk érdemes az évszakok között átválogatni és rendszerezni a ruhatárunkat. Számos előnye van, ha csak azt marad elől, ami megfelel az aktuális időjárásnak:

  • Sokkal átláthatóbb lesz a gardrób, könnyebb összeállítani a napi vagy heti szetteket.
  • A ruháknak is jót tesz, ha kicsit szellősebben tároljuk őket, nincsenek beszorítva.
  • Nem csak helyet szabadítunk fel, de sokkal rendszerezettebbnek is tűnik a gardrób, ami pozitívan hat a közérzetünkre.
  • Jó alkalom arra, hogy gyorsan kiselejtezzük azokat a ruhákat, amelyeket már nem szívesen hordunk vagy tönkrementek.
  • Így még a szezon elején be tudjuk szerezni azokat a ruhadarabokat, amelyekre szükségünk lesz.

Hogyan tároljuk a nem szezonális ruhákat?

A hogyan tároljuk kérdést nagyban befolyásolja, hogy hol tároljuk a ruháinkat. Nem mindegy, hogy a padláson, a pincében vagy az ágyneműtartóban készülünk elhelyezni az éppen szezonon kívül eső ruhadarabokat.

A műanyag tárolódobozok jók lehetnek például a pincébe, padlásra. Fontos, hogy légmentesen zárható legyen a tárolóeszközünk, ne szivároghasson be se a víz, se a por. A ruhák közé érdemes molyirtót is csomagolni.

A dobozokat, nagyságtól függően, tárolhatjuk a polcokon vagy egymásra helyezve a földön, de mérettől függően akár még az ágy alá is befér. Érdemes átlátszót választani, így jobban áttekinthető melyikben mi rejlik. Mint minden rendszerezésnél, itt is nagy segítség lehet, ha felcímkézzük a dobozokat, például a családtagok nevével vagy a ruha kategóriákkal: pulóverek, nadrágok stb. Így a következő szezonváltásnál gyorsabban megtaláljuk az időjárásnak megfelelő darabokat.

A kartondobozt felejtsük el, tárolásra egyáltalán nem alkalmas, legfeljebb a költözéshez jó. Könnyen megrongálódik, ráadásul a portól sem óvja meg a ruhákat. A rágcsálók is könnyen kikezdik és a rovarok is beleköltözhetnek.

A szezonális ruhadarabok praktikus tárolásához érdemes lehet kemény falú műanyag tárolókba helytakarékosan elhelyezni a modelleket védelmük érdekében.

A vákumozható ruhazsákok, tárolók is előnyösek lehetnek, ha szűk helyre tudunk csak pakolni, például az ágyneműtartóba, az ágy alá vagy a gardrób felső polcaira. Azonban arra ügyeljünk, hogy csak olyan anyagokat tároljunk benne, aminek nem árt, ha meggyűrődik. A finomabb, vékonyabb anyagból készült ingeket inkább hajtogassuk össze és tegyük egy műanyag dobozba.

Ha nincs túl sok helyünk elcsomagolni a szezonális darabokat, akkor is érdemes rendszerezni a ruhákat. Például a szekrény egyik felébe tenni azokat, amelyek nem az idei szezonhoz tartoznak, a másik felébe pedig az aktuálisakat. A ruhazsákok is segíthetnek: blézereket, öltönyt, kabátot érdemes ezekben tárolni, ha hosszabb ideig nem hordjuk őket. Így vizuálisan is kiesnek a látószögünkből, kevésbé zavaró a jelenlétük a szekrényben. A ruhásszekrényben vagy fiókban különösen fontos levendulás illatosítót vagy molyirtót használni.

A szezonális ruhadarabok praktikus tárolásához érdemes lehet vákuumozható zsákokat beszerezni. Ezzel a módszerrel hatékonyan spórolhatunk helyet szekrényünkben.

Kiegészítők tárolása: hogyan tároljuk a cipőket, táskákat?

Az előszobai cipősszekrényben is érdemes inkább azokat a darabokat elől hagyni, amelyeket az aktuális szezonban biztosan hordani fogunk. A többi cipőt pedig tárolhatjuk az eredeti dobozában - ha még megvan – vagy külön műanyag dobozban. Lehetőleg ne tároljunk több cipőt egy dobozban, mert eldeformálódhatnak. Mielőtt elraknánk a cipőket, mindenképp tisztítsuk le a felső részeket és a talpát is. A külső részt érdemes bőrápolóval vagy impregnáló sprayvel is kezelni.

Ne feledkezzünk el a cipő belsejéről sem. Fújjuk be gombaölő, fertőtlenítő dezodorral, hagyjuk kicsit szellőzni és csak ezután csomagoljuk el. Sámfát vagy összegyűrt papírt is használhatunk, így sokkal jobban megőrzi a formáját. A csomagoláskor tegyünk selyempapírt a cipők köré, így még véletlenül sem sérti meg a cipő sarka a párja bőrfelületét. Érdemes beszerezni kis nedvszívó tasakokat is (silica gél). Tegyünk ezekből egyet-egyet a tárolódobozokba, így biztosan elszívja a maradék párát, nedvességet is a cipőből.

A szezonális ruhadarabok és kiegészítők állapotának megóvása érdekében érdemes lehet a modellekhez tervezett jól szellőző és tartós tárolókat beszerezni.

A táskákat se felejtsük el az aktuális szezonhoz igazítani. A használaton kívüli darabokat megéri táska porzsákban tárolni, így megóvhatjuk a portól, szennyeződéstől, de akár még a felesleges napfénytől is. A bőrtáskákat is, akárcsak a cipőket töröljük át egy nedves kendővel, portalanítsuk és kenjük át bőrápolóval. Már kaphatóak kifejezetten táskához készült ápolóviaszok és impregnálók, amelyek segítenek minél hosszabb ideig jó állapotban megőrizni azokat. Ne felejtsük el a táska vállpántját is leápolni. Ha hosszabb ideig nem használjuk, tekerjük fel és tegyük a táskába.

A hátizsákokat vagy vászon anyagból készült táskákat érdemes kímélő mosásra bedobni a mosógépbe, majd egy nagyobb tároló dobozba vagy zsákba tenni, amíg nincs rá újból szükség.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik