Napszemüveg etikett

Napszemüveg etikett

Azontúl, hogy a napszemüveg védelmi funkciót is ellát, még öltöztet is, ahogy a mondás tartja. Egyre többen hordják olyankor is, amikor a használata nem feltétlenül lenne indokolt. Mint oly sok divatkiegészítőnek a napszemüveg viselésének is megvannak a maga szabályai. Bár praktikus megoldásnak tűnhet a fáradt szemek elkendőzésére egy nagyobb méretű napszemüveg, a legtöbb szituációban mégis modortalanság magunkon hagyni. Sőt bizonyos helyzetekben, akár azt is gondolhatják rólunk, hogy több takargatnivalónk is van a fáradt szemünknél. Ha nem szeretnénk megbízhatatlanságot sugározni vagy otrombának tűnni, tartsuk be a napszemüveg etikettet.

Funkcionális eszközből divatkiegészítő

A napszemüveg is funkcionális eszközként kezdte a pályafutását. Már az ősi sarkvidéki népeknél is fellelhetőek a kezdetleges napszemüvegek. Bálnacsontból vagy fából faragták ki, keskeny nyílásokkal, hogy csökkentsék a vakító fényt és a hóvakságot. 

Később az ókori Kínában is felfedezhetjük a maihoz hasonló napszemüvegek nyomait, bár funkciójuk ekkor egészen más volt. A bírák kvarckristályból készült sötétített lencséket viseltek, hogy elrejtsék arckifejezésüket a bírósági tárgyalások során. Bár ezek modern értelemben még nem napszemüvegek voltak, mégis előfutárai lehettek a mai sötétített lencséknek.

A napszemüveg, mint divatkiegészítő, a 20-as években indult hódító útra, amikor Hollywood színészei kezdték viselni, hogy megvédjék szemüket a stúdiófényektől.

A napszemüveg, mint divatkiegészítő, az 1920-as években indult hódító útra. Ekkoriban Hollywood színészei és színésznői kezdték viselni, hogy megvédjék szemüket a vakító stúdiófényektől és a kíváncsi tekintetektől. A hírességek által viselt napszemüvegek gyorsan népszerűvé váltak a közönség körében is, így a napszemüveg divatcikként is megjelent, sőt a férfi elegancia egyik kelléke is lett.

Az igazi áttörés 1936-ban történt, amikor a Bausch & Lomb cég bemutatta a Ray-Ban márkát. Az Aviator stílusú napszemüvegek, amelyeket eredetileg az amerikai pilóták számára fejlesztettek ki, hamarosan divatot teremtettek. A polarizált lencsék tovább növelték a napszemüveg népszerűségét, hiszen így már a zavaró tükröződés sem okozott többé gondot viselőjének.

Az Aviator stílusú napszemüvegek, amelyeket eredetileg az amerikai pilóták számára fejlesztettek ki, hamarosan divatot teremtettek és máig népszerű modellek.

6 dolog, amire érdemes figyelni, ha napszemüveget viselünk

1. Kültér vagy beltér? Nem mindegy.

A napszemüveg viselése elsősorban kültéri tevékenységek során indokolt, ahol az erős napfény, az UV-sugárzás károsíthatja a szemet vagy a por és szél irritálhatja. Például strandon, parkban, autóvezetés közben vagy egy nyári séta során elengedhetetlen. Azonban beltéri helyeken, mint az étteremben, színházban, múzeumban, templomban, munkahelyen vagy más zárt térben, illetlennek számít a napszemüveg viselése. Kivétel természetesen, ha orvosi okok miatt van rá szükség.

Mint oly sok divatkiegészítőnek a napszemüveg viselésének is megvannak a maga szabályai, melyekről cikkünkben részletesen, pontokba szedve beszámolunk.

2. Beszélgetés közben vegyük le

A szemkontaktus fontos része a kommunikációnak, ezért ha valakivel beszélgetésbe elegyedünk, illendő levenni a napszemüveget. Ez különösen fontos üzleti találkozók és hivatalos események során, akár egy kerti partin is. A szemkontaktus hiánya azt az érzést keltheti, hogy nem vagyunk őszinték vagy érdeklődők a beszélgetés és a partner iránt. Nem csak hosszabb beszélgetésekkor illik levenni a napszemüveget. Üdvözléskor vagy ha valakivel futólag találkozunk az utcán és épp csak pár szót váltunk, akkor is tiszteletet és figyelmességet fejez ki a másik fél iránt, ha levesszük a napszemüveget.

3. Válasszunk alkalomhoz illő napszemüveget

A napszemüveg apró kiegészítő, mégis látványos megújulást hozhat a megjelenésünkbe. Fontos, hogy a választott darab illeszkedjen az arcformánkhoz, öltözködési stílusunkhoz és nem utolsó sorban az alkalomhoz is. Például igencsak vicces hatást kelt, ha egy esküvőn sínapszemüvegben jelenünk meg. Sportos napszemüveg sporteseményekre, elegánsabb darabok városi sétákhoz vagy társasági eseményekre ajánlottak. 

Fontos, hogy a választott napszemüveg illeszkedjen az arcformánkhoz, öltözködési stílusunkhoz és nem utolsó sorban az alkalomhoz is, amikor felvesszük.

4. Funkció és minőség

Nem mindegy, milyen funkcióra használjuk a napszemüveget. Autóvezetéshez például elengedhetetlen a polarizált lencse, amely csökkenti a vakító fényt és javítja a látást, így növeli a biztonságot az úton. Síeléshez speciális sport napszemüvegre van szükség, amely nemcsak az UV-sugárzástól véd, hanem a hó tükröződése miatti vakítást is minimalizálja. Utcai viselethez már széles választékot találunk, itt a funkció helyett sokkal inkább a design lesz a meghatározó. Azonban az UV-szűrő képességről semmiképp se feledkezzünk el, ha szeretnénk elkerülni a szemkárosodást.

Nem mindegy, milyen funkcióra használjuk a napszemüveget. Autóvezetéshez például elengedhetetlen a polarizált lencse, amely csökkenti a vakító fényt.

5. Tartsuk tisztán

Nem csak a ruhánk tisztaságára illik odafigyelni, hanem a kiegészítőkre is. Ahogy a cipőnket is letöröljük indulás előtt, úgy érdemes a napszemüveget is ápolni. Egy karcos, koszos vagy sérült napszemüveg igénytelenségre utalhat. Ráadásul az ujjlenyomatos lencsén keresztül még csak nem is látunk megfelelően. Tisztítsuk rendszeresen a lencséket és ellenőrizzük a keretet, hogy mindig kifogástalan állapotban legyen napszemüvegünk.

Nem csak a ruhánk tisztaságára illik odafigyelni, hanem a kiegészítőkre is. Ahogy a cipőnket is letöröljük indulás előtt, úgy érdemes a napszemüveget is ápolni.

6. Ne használjuk fejdíszként

Bár sokan szeretik a napszemüveget a fejükön hordani, amikor nincs rá szükség, ez kevésbé elegáns megoldás. Ha belépünk valahova vagy árnyékos helyre kerülünk, inkább tegyük el a napszemüveget egy tokba vagy a táskába, így még a sérülésektől is óvhatjuk.

Kivételes esetek, amikor magunkon hagyhatjuk a napszemüveget

Vannak kivételes esetek, amikor a napszemüveg viselése beltéri környezetben is indokolt lehet, így ilyenkor nem szükséges levenni azt. Ilyen esetek például:

  • Ha orvosi előírás miatt kell viselnünk a napszemüveget szemészeti műtét után vagy fényérzékenység esetén. 
  • A vakok és gyengénlátók is gyakran viselnek napszemüveget a szemük védelme és esztétikai okokból. 
  • Temetésen a kisírt szemet is eltakarhatjuk napszemüveggel.
  • Divatosak a fényre sötétedő lencsék, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, illetve a dioptriás napszemüvegek, amelyek látáskorrekciót biztosítanak. Mivel a látásjavítás indokolja a folyamatos szemüveg viselést, így ezekben az esetekben ez nem számít illetlenségnek.
Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik