Mit viseljünk és mit vigyünk egy ballagásra?

Mit viseljünk és mit vigyünk egy ballagásra?

A ballagás időszaka bár stresszes, ámde örömteli érzések, pillanatok kapcsolódnak ehhez a tradicionális rendezvényhez. A ballagás egy meghatározó esemény, mind a ballagók, mind pedig a hozzátartozók, rokonok számára, tehát illik a megfelelő öltözékkel megtisztelni a ballagót, a tanárokat, magát az intézményt, de a többi résztvevőt is. Azonban komoly dilemma lehet, hogy mit illik ilyenkor felvenni és mi az, ami már sok (vagy éppen kevés…), azaz már nem fér bele az outfitbe. Vendégként az öltözet nyilván attól is függ, hogy mennyire vagyunk közeli hozzátartozók, de többnyire a formális szabályok érvényesek mindenkire. Azért a túlzottan hivalkodó ruha senkinek sem előnyös.

Alapvető szabályok egy formális eseményhez

A ballagási ünnepség talán az egyik legfontosabb esemény a diákok életében. A lényege, hogy szimbolikusan is lezárja a diákok életének, tanulmányainak egy rendkívül fontos szakaszát. Ennek a hagyománynak már több mint 150 éves múltja van, ezért is fontos, hogy megadjuk a tiszteletet, és a megfelelő öltözetben jelenjünk meg.

Az ünnepségen való részvétel alapvetően az általános férfi öltözködési szabályokat követi akkor is, ha meghívottként vagyunk hivatalosak az eseményre.

Az ünnepségen való részvétel alapvetően az általános férfi öltözködési szabályokat követi és ez abban az esetben is érvényes, ha „csak” rokonként, barátként, azaz meghívottként vagyunk hivatalosak az eseményre. De mindenekelőtt fontos, hogy ápoltak legyünk, tehát a tisztaság mellett az ápolt haj és arcszőrzet is része a kifogástalan megjelenésnek. Persze az ápoltság nem kizárólag a testünkre vonatkozik, hanem a ruháinkra is! Fontos, hogy a ruha frissen mosott, vagy tisztított és vasalt legyen, illetve megfelelő módon tároljuk egészen a ballagás napjáig. Ugyanígy a cipőnk is legyen tiszta, szépen ápolt, mert nincs is rosszabb, azaz semmi sem rontja el jobban a megjelenést, mint egy szép öltözet koszos, vagy itt-ott kopott cipővel.

Ahogy minden formális eseményre igaz, a ballagásokkal kapcsolatban is érvényes, hogy az egyszerű, formális öltözet biztosan jó választás bárki számára.

Elegancia és visszafogottság

Ahogy minden formális eseményre igaz, a ballagással kapcsolatban is érvényes, hogy az egyszerű, formális öltözet biztosan jó választás. Ezért az öltöny egyértelmű favorit, lehetőleg sötétkék, vagy szürke legyen, bár a tavasz vége és nyár eleje már kedvez a világosabb színeknek, lehetőleg maradjunk a klasszikus színeknél. Ezeket persze feldobhatjuk egy pasztell, vagy világoskék színű inggel, vagy különlegesebb nyakkendővel (de a nyakkendő sem kötelező feltétlenül!). Ha semmiképpen sem szeretnénk öltönyt viselni, akkor egy elegánsabb vászonnadrág is jó lehet egy sportosabb zakóval, de azért itt is figyeljünk a színösszeállításra! Rövidnadrágot, bermudát, rövid ujjú inget lehetőleg ne viseljünk, bármennyire is nagy a hőség, hiszen, ha a ballagók is ünneplő öltözetben vannak, ez a vendégektől is elvárható. Tartsuk szem előtt a formalitást, de ha az egyéniségünkhöz jól passzol, akkor például egy különleges díszzsebkendő jó ötlet lehet.

A ballagás egy meghatározó esemény, mind a ballagók, mind pedig a hozzátartozók, rokonok számára, tehát illik a megfelelő öltözékkel megtisztelni a ballagót.

Mit vigyünk a ballagónak?

A legjobb és legszerencsésebb eset, ha jól ismerjük a ballagót és tudjuk, hogy mit szeretne, de ha nem így van akkor kikérdezhetjük a közvetlen családtagokat is, hátha tudunk inspirálódni. A virágcsokor és a lufi manapság már szinte alapvető kelléke a ballagásoknak. De mi a helyzet az egyéb ajándékokkal? Valószínűleg komoly fejtörést okoz a meghívottaknak a szokásos virág és lufi kombó mellé adott komolyabb ballagási ajándék. Főleg akkor nehéz jó ajándékot választani, ha az illetőnek kvázi mindene megvan, de ebben az esetben is lehetünk kreatívak! Persze örök sláger egy-egy klasszikus ajándék is. Sokan szeretnek maradandó emléket adni, ilyen lehet az ékszer, egy gyűrű, egy gravírozott karkötő, vagy medál, esetleg nyaklánc valóban szép és minőségi meglepetés lehet egy ilyen alkalomra. Mivel a tanulmányok egy része ekkor lezárul, ennek kitűnő szimbóluma lehet egy elegáns toll (szintén lehet gravíroztatni), amely egyben a jövő terveit, jegyzeteit is magában rejtheti.

Ha tudjuk, hogy a ballagónak mi a hobbija, vagy mi a titkos vágya, akkor számtalan programot, örömteli pillanatokat, életreszóló élményt tudunk ajándékozni.

Adhatunk akár élményt is! Ha tudjuk, hogy a ballagónak mi a hobbija, vagy mi a titkos vágya, akkor számtalan programot, élményt tudunk ajándékozni, az ejtőernyőzéstől kezdve, az élményvezetésen át egészen a különféle workshopokig. Ha pedig végképp nem tudunk választani, akkor élménycsomagot is adhatunk, amelyben különféle programok egyvelegét válogatjuk össze. Ugyanígy ajándékkártya vásárlására is van lehetőség, tehát az ünnepelt a megadott keretek között kiválaszthatja a számára szimpatikus programot, vagy programokat.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik