Tisztítsd okosan a ruháidat!

Tisztítsd okosan a ruháidat!

Melyek a mosás során elkövetett leggyakoribb hibák?

A mosás, főleg amióta léteznek az automata mosógépek, rendkívül egyszerű tevékenységnek tűnik, mégis bőven akadnak olyanok, akik – leginkább azért, hogy minél hamarabb túlessenek ezen a kevéssé szórakoztató procedúrán - nem használják megfelelően a mosógépüket. Ennek következtében pedig a ruhák is hamarabb tönkre mennek, egyes esetekben pedig még a mosógépnek is idejekorán búcsút kell inteniük. Kis odafigyeléssel azonban a fellépő problémák többségét könnyedén elkerülhetjük. Ehhez azonban érdemes tisztában lennünk a mosás legfontosabb tudnivalóival. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni mindazokat a tanácsokat, amelyeket megfogadva nem kell idő előtt megválnunk sem a kedvenc ruhadarabjainktól, sem a drága mosógépünktől.

A mosás és teregetés jellemzően nem szokott senki kedvenc tevékenységei közé tartozni, ez lehet az oka annak, hogy szeretnénk minél rövidebb idő alatt letudni. A sietség azonban rendkívül figyelmetlenné tesz minket, amelynek eredményeképp számos hibát elkövethetünk.

A megfelelő mosás sok apró praktikából tevődik össze.

A foltokat mindig kezeljük elő!

Tartsuk szem előtt, hogy sosem szabad egy foltos ruhát azonnal betenni a mosógépbe. Érdemes előtte folttisztítót tenni rá, ugyanis ezáltal sokkal hatékonyabban tüntethetjük el róla a makacsabb szennyeződéseket is. Minél hamarabb sort kerítünk az előkezelésre, annál nagyobb az esélye annak, hogy a foltot maradéktalanul el tudjuk majd távolítani a szövetszálak közül.

Mindemellett azt is fontos hozzátenni, hogy a ruhákon keletkezett szennyeződéseket semmi esetre se próbáljuk dörzsöléssel eltávolítani, ugyanis ennek az eljárásnak az eredményeként csak még nehezebb lesz a későbbiekben kiszedni azokat, ráadásul a ruha színét is kidörzsölhetjük, illetve a szövet is sérülhet közben.

Figyeljünk oda a mosási cimkékre.

A mosódobot csak háromnegyed részig töltsük

Bármennyire is sietünk, semmiképpen se törekedjünk arra, hogy egyszerre mossunk ki hatalmas adagokat. Ne tömjük tele ruhákkal a gép dobját, ezáltal ugyanis a beáramló víz nem lesz képes mindenhova eljutni, amitől romlik a mosás hatékonysága, ráadásul meglehetősen gyűröttek is lesznek a ruhák, amikor a mosás végeztével kivesszük őket.

 

Ne vigyük túlzásba a mosópor használatát!

Sokan úgy hiszik, hogy némi plusz adag mosópor eredményesebben tisztít. Az igazság azonban az, hogy a túladagolással pont az ellenkezőjét érjük el. A dobban fel nem oldódott mosóporfelesleg ugyanis felgyülemlik a mosógépben, valamint a ruhák zsebeiben.

Fordítsuk ki a ruhákat – főleg azokat, amelyeken képek is vannak!

Amikor hőre érzékeny anyagot mosunk, mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy mosás előtt kifordítsuk azt, ezáltal a meleg víz közvetlenül nem érinti a ruha külsejét, így elkerülhetjük a szövetkárosodást, vagy a bolyhosodást. Kiemelten fontos ez a nyomatos képekkel ellátott ruhák esetében.

A tökéletes tisztasághoz fordítsuk ki a ruhákat.

Húzzunk fel minden cipzárt!

Bele sem gondolunk, mennyi minden múlhat azon, ha nem húzzuk fel mosás előtt a pulóverünk vagy dzsekink cipzárját. Pedig egyrészt a hő hatására az apró fogak rendkívül hamar meglazulhatnak, másrészt nagy az esélye annak is, hogy a centrifuga során egy másik ruhadarab vagy annak varrása beleakad, és elszakad.

Mindig húzzuk fel a cipzárt a ruhákon.

Használat után mindig szellőztessük a mosógépet, amennyire csak lehet!

Szinte már reflexszerű mozdulat teregetés után azonnal becsukni a mosógép ajtaját, azonban sokkal jobban járunk akkor, ha kis ideig nyitva hagyjuk a dobot és a mosószer adagoló nyílást is, és hagyjuk a mosógépet kiszellőzni. Ezáltal ugyanis gyorsabban szárad a gép dobja, valamint csökken a vízkő kialakulásának kockázata!

Ha nem takarítjuk rendszeresen a mosógépet

Igyekezzünk időnként sort keríteni a kellő tisztításra is, és szabadítsuk meg gépünket a kellemetlen szagoktól, penésztől és gombáktól. Ne feledjük, a mosógép nemcsak a mosás alkalmával, hanem egész nap ki van téve a különféle bacilusoknak, ezért érdemes előre gondolkodni. Szerencsére a legtöbb mosógépen van öntisztító program, így nekünk csak arra kell figyelnünk, hogy a gumibetéteket is kellően átmossuk kézzel.

Egyéb tudnivalók

Az imént felsoroltak mellett érdemes néhány további szabállyal is tisztában lenni annak érdekében, hogy ruháink épségét hosszú időn át megőrizhessük:

  • Nézzük meg a ruhák címkéjén található ajánlást, és az alapján mossuk, szárítsuk, vasaljuk a ruháinkat.
  • Egyáltalán nem baj, ha egy ruhát többször is kimosunk egy héten, a lényeg az, hogy mindig a hozzá passzoló programot válasszuk.
  • Használjunk mindig klórmentes fehérítőt, hogy kedvenc darabjaink anyagát ne roncsoljuk

  • Időnként ellenőrizzük a mosógép belsejét is, ugyanis a vízkő mindig a számunkra láthatatlan alkatrészeket támadja meg elsősorban.

  • Használjunk gyakran vízlágyítót, hogy elkerüljük a nem kívánt, kellemetlen vízkövesedést.
  • Ha van a családban kisbaba, akkor mindenképpen érdemes antiallergén mosószert beszerezni és azzal mosni a pici ruháit.
Related Posts
  1. A stílusváltás hogyanjai A stílusváltás hogyanjai
  2. Esős napok ruhatára Esős napok ruhatára
  3. Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban
  4. Tavaszi stílustippek férfiaknak Tavaszi stílustippek férfiaknak