Te melyik átmeneti kabátra szavazol?

Te melyik átmeneti kabátra szavazol?

Beköszöntött a tavasz, az időjárás pedig kellőképpen szeszélyes ahhoz, hogy az öltözködés időnként komoly dilemmát okozzon. Reggel még viszonylag hűvös van, de napközben már gyakran kabát nélkül is sétálhatunk, míg estére ismét bekopogtathatnak a fagyos szentek. A klímaváltozás okozta extrém hőmérséklet-ingadozás pedig végképp nem könnyíti meg a dolgunkat – legalábbis ami az öltözködésünket illeti. Szerencsére rengeteg  átmeneti kabátból választhatunk és anyagtól, típustól, fazontól függően megtalálhatjuk a számunkra megfelelő, ideális változatot.

Főszerepben az időjárás

Legjobb, ha elsősorban a tavaszra oly jellemző változatos, akár szeles, akár esős, vagy napsütéses időt vesszük figyelembe, amikor dzsekit választunk. Ám nem egyszerű ezeknek a kritériumoknak megfelelni! Tehát a kabát legyen kellően vastag a hideg reggelekre, ugyanakkor jó, ha légáteresztő, így amikor napközben melegebb az idő, még tudjuk viselni egy pólóval, vagy inggel. Az sem árt, ha szél és eső esetén is megvéd. Valljuk be őszintén, nincs könnyű dolga a gyártóknak, tervezőknek. A modern alapanyagoknak és gyártási technológiáknak köszönhetően azonban nem lehetetlenség megtalálni az ideális átmeneti kabátot, persze ehhez a személyes prioritásainkat is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, vagy inkább zárt térben, azaz autóban, irodában zajlik napunk nagy része. Az sem utolsó szempont, hogy mennyit mozgunk a kabátban, mert ha például kertészkedéshez használjuk, akkor valóban nem árt ha egy kényelmesebb, sportosabb és strapabíró darabot választunk.

Amikor átmeneti kabátot választunk, a várható időjárás igen fontos szerepet játszik. Érdemes lehet szelesebb tájakon kapucnis átmeneti kabátot választani.

Melyik anyag miért jó?

Említettük a sportosabb, kényelmesebb megjelenést. Erre tökéletesen alkalmas egy vízálló, szélálló kabát, amely kapucnival még praktikusabb. Ezek általában nagyrészt poliészterből készülnek, azonban a modern gyártási technikáknak köszönhetően légáteresztő tulajdonsággal is rendelkeznek, tehát nem kell félnünk attól, hogy befülled rajtunk. A softshell anyagok is óriási népszerűségnek örvendenek, hiszen ennek az anyagnak is optimális légáteresztő tulajdonsága van, mindemellett rugalmas, kopásálló, és szélálló is. Természetesen softshellből is többféle vastagságú anyag létezik, különféle vízállósággal. Sokan szeretik, mert nagyon kényelmes viselni, könnyű benne mozogni és elbírja a kisebb esőzéseket is.

Továbbra is nagy divat a steppelt anyag. Érdekessége, hogy általában három réteget kombinálnak ebből az anyagból: két külső réteg plusz egy középső töltőanyag. Az összes réteg szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek a szerkezetnek köszönhetően az anyag domború mintát kap, és az öltések segítenek a minták kialakításában. Innen ered az anyag neve is. Ennek a technikának köszönhetően, még ha poliészterből készül is a steppelt anyag, mindenképpen légáteresztő lesz és viselete kényelmes, könnyű érzetet kelt.

Amikor átmeneti kabátot választunk a praktikum mellett érdemes a divatra is figyelni. Napjainkban igen népszerű választás lehet a steppelt átmeneti kabát.

A sportos anyagokon kívül ott van még a bőr, a velúr, vagy a műbőr és a művelúr is. A művelúr például egy rendkívül izgalmas anyag, ami se nem szövet, se nem bőr. Népszerűségét a puhasága adja, magas a kopásállósága és könnyű a tisztítása, emellett még strapabíró is, de a műbőrre is ugyanúgy érvényes az, hogy kevésbé kényes, mint a valódi bőr. Ezek az anyagok természetesen nem veszik fel a harcot olyan hatékonyan az időjárás elemeivel, mint a lezserebb változatok, viszont elegánsabbak, tehát irodába, sőt akár hivatalosabb eseményekre is tökéletesen megfelelnek, és szeles időjárás esetén védik testünket a hidegtől.

Különleges és nagyon érdekes a hybrid összeállítás, amely steppelt és softshell anyagokból tevődik össze. A kar része softshelll, amely mozgásunkat könnyűvé és szabaddá teszi, míg a kicsit vastagabb steppelt anyag a mellkason és a hátrészen található, tehát védi a testet a széltől és az esőtől.

Amikor átmeneti kabátot választunk, érdemes megbízható, szél- és esőálló anyagokat választani. Ez alapján kitűnő választás lehet egy klasszikus bőrkabát.

Mégis mi a legjobb megoldás, ha átmeneti kabátot választunk?

A jó hír az, hogy nem kell választanunk! A legjobb, ha van egy sportos a kirándulásokra, sétákra, és egy a munkába járáshoz, mivel mindkét változat más-más előnnyel bír. A sportos alá elég egy jó kis galléros póló, vagy laza pulcsi, míg az elegánsabb kabát alatt jobb inget viselni, egy klasszikus pulóverrel. Érdemes az alap ruhatárunkat, életmódunkat is szem előtt tartani, mielőtt meghozzuk a döntést. Ha úgy érezzük, hogy az elegáns kabát csak porosodna a szekrényben, akkor jobb, ha maradunk a sportosabb dzsekiknél. Persze sosem tudhatjuk mikor jön egy olyan alkalom, amikor mégiscsak elegánsabban kellene megjelennünk. Elmondhatjuk, hogy a tapasztalat, az egyéni igények és nem utolsó sorban persze a pénztárcánk határozza meg a választást, mindenesetre választék van bőven, akár anyagról, fazonról, színről, alkalomról van szó.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik