Szabaduljunk meg a ruhamoly okozta károktól!

Szabaduljunk meg a ruhamoly okozta károktól!

A háztartásban előforduló kártevők közül a molylepkétől legalább olyan nehéz megszabadulni, mint a csótánytól. Rendkívül szívósak, a nőstények, miután kikeltek a gubóikból, szinte azonnal elkezdenek petét rakni. Ráadásul észrevenni sem egyszerű, a ruhamoly lárvák szinte üvegesen átlátszóak, így alig lehet észrevenni szabad szemmel.

De hogyan kerül a ruhamoly a lakásba?

Gyakorlatilag sajnos bárhogy. Hazahozhatjuk akár a ruhaboltból is a lárvákat még az anyagba begubózva. Mivel a toll vagy szövetkabátokat nem dobjuk azonnal a mosásba, így a szekrénybe beakasztva a lárváknak van idejük átalakulni és kifejlett molylepkeként károsítani a ruhát.

De még egy hotelből is hazaszállíthatjuk a lárvákat vagy közösségi helyekről, mint például színházi ruhatár. Éppen ezért érdemes a nyaralásból hazatérve azonnal kimosni minden ruhát, még azt is, amit nem viseltünk, hiszen a bőröndben érintkezett a többi holminkkal.  A bőröndöt, sporttáskát is fertőtlenítsük alaposan. Ha az anyaga engedi, akkor mossuk is ki. Azokat a ruhákat, amelyeket nem lehet mosni, alaposan szellőztessük ki és keféljük át mielőtt visszatennénk a ruhásszekrénybe.

A ruhatárunkban a ruhamoly okozta károk gyakran igencsak bosszantóak lehetnek, így fontos, hogy hatékonyan megtanuljunk védekezni a károkozókkal szemben.

Milyen anyagokat kedvel a ruhamoly?

A ruhamoly imádja a természetes anyagokat, ezért a gyapjú, pamut, selyem, szőrme, toll mind veszélyben van a szekrényben! Nem véletlen, hogy a kevert anyagú, fast fashion ruhák elterjedésével a ruhamolyokról lekerült a fókusz. Viszont a természetes, organikus alapanyagok újra teret hódítanak maguknak nem csak az öltözködésben, hanem a lakberendezésben is. Érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelni a lakás különböző területeinek.

Kezdjük a gardróbbal!

Nézzük át, mely ruhadarabjainkra jelenthetnek veszélyt a kis barna szárnyas kártevők, gyapjú vagy esetleg tollal bélelt télikabát. Már csak ezért is érdemes időnként az ilyen típusú kabátokat tisztítóba vinni. A száraz tisztításhoz használt anyagok egészen biztos, hogy eltávolítják a petéket.

Pamut ingek, pólók, vászon nadrág, vászon ruha esetén érdemes átmosni a ruhákat magasabb hőmérsékleten. De arra ügyeljünk, hogy a frissen mosott ruhákat mindig csak szárazon tegyük a szekrénybe.

A gyapjú öltönyt is, akár csak a szövetkabátokat érdemes időnként tisztítóba vinni. A vegyszerek jó időre távol tarthatják a hívatlan vendégeket.

Fontos, hogy a ruhásszekrényeket ne zsúfoljuk tele ruhával. Minél szellősebb és minél gyakrabban szellőztetjük, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülik a kártevők. Érdemes szezonváltáskor a ruhák egy részét elpakolni és csak azt elérhető helyen hagyni, amit aktuálisan hordani fogunk.

Szőnyeg, ágynemű, díszpárnák

A gyapjú vagy pamut ágytakarókat, ágyneműhuzatokat, amiket sokáig nem használunk, illetve a szőnyegeket is érdemes időnként felfrissíteni, hogy ne telepedjenek meg a kártevők a szövetszálak között. Ha van rá mód, szellőztessük ezeket gyakran. Mivel a molyok nem viselik jól a nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletet, ezért azokat az anyagokat, amelyeket lehet hőkezelni: például magas hőmérsékleten mosni vagy gőzölni, érdemes időnként így is áttisztítani.

A ruhamoly okozta károk gyakran igencsak bosszantóak lehetnek, ugyanakkor megfelelő tisztítószerekkel és odafigyeléssel hatékonyan védekezhetünk ellenük.

Fontos a megelőzés

Szappan a ruhás fiókban, naftalin szagú idős nénik és bácsik. Biztos mindenkinek bevillannak ezek a képek gyerekkorából. Nem véletlen, hogy a szüleink és a nagyszüleink ezeket a praktikákat vetették be. Ugyanis a molyok nem bírják elviselni az erős, aromás illatokat. Mondjuk a naftalintól nem csak ők irtóznak.

Szerencsére azért vannak kevésbé kellemetlen illatú megoldások is - legalábbis az emberi orr számára-, mint a naftalin:

Cédrus fagolyó, vatta labdácskák

Bár többnyire cipőkhöz ajánlják, a fiókba vagy a szekrény aljába elhelyezett illatosított golyók segíthetnek elűzni a molyokat. Időnként csepegtessünk rá illóolajat, például eukaliptuszt, ezzel újra visszaadhatjuk a golyócskák hatékonyságát.

Levendula, bors, szegfűszeg, rozmaring, menta

Tüll vagy géz anyagba csomagoljunk aromás, szárított fűszer vagy gyógynövényeket, mint amilyen a levendula, rozmaring vagy a menta. Ha esetleg még szegfűszeg illóolajat is csepegtetünk rá, még erősebb riasztó keveréket kaphatunk. A bors illatát sem bírják, azonban ennek illatanyaga hamar elillan, így gyakrabban kell cserélni.

A ruhamoly okozta károk megelőzésére számos hatékony praktika létezik. A legismertebb és legkönnyebben elérhető módszer a levendula illóolaj használata.

Zselés molyirtó

Drogériában vagy hipermarketekben vásárolhatunk zselés molyirtót is. A zselé folyamatosan párologtatja magából a molyok számára kellemetlen szagot, amit mi nem is érzünk. Az utántöltése is egyszerű, nem kell szaglásznunk az illatzsákokat, hogy meggyőződjünk arról, hatásos-e még? Ha a zselé elpárolgott a tartóból, ideje újra cserélni.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

  1.     Dobjuk ki a sérült ruhákat!
  2.     Nézzük át a szekrény tartalmát, mossuk át a ruhákat 60 fokon, ha a mosási útmutató lehetővé teszi.
  3.     Takarítsuk ki a szekrényt alaposan! Ha a bútor anyaga engedi, akár ecetes vízzel is áttörölhetjük.
  4.     Hagyjuk a szekrényt kiszellőzni mielőtt visszapakolnánk a ruhákat.
  5.     Akasszunk molyirtót a szekrénybe és cseréljük időnként!
Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik