Mit vegyek fel egy online meetingre?

Mit vegyek fel egy online meetingre?

Vannak akiknek kényszerűségből tart még mindig a home office, vannak akiknek ez a saját döntésük. Vannak akiknek ez átmeneti állapot, és megint vannak olyanok, akik úgy döntöttek, hogy ezt választják a továbbiakban hosszú távú megoldásként. Eleinte persze kétségtelenül nagyon csábító és komfortos volt a mamusz-háziruha összeállítás, mint munkaruha, és legyünk őszinték, néha a fésülködés, borotválkozás, fogmosás is kimaradt egyszer-egyszer. Mostanra azonban már túl vagyunk ezen és a legtöbbünkben önmagától is felébredt az igény arra, hogy némi változatosságot vigyünk az otthoni és ezzel együtt az online megjelenésünkbe, mégpedig úgy, hogy az egyaránt megfeleljen a hivatali elvárásoknak és a virtuális tér speciális kívánalmainak, miközben mi is jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A fő irányelvek

Az első jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha ki akarunk törni a home office szürke egyhangúságából, hogy munkaidőben – akár van aznap online meetingünk, akár nincs – öltözzünk fel rendesen (amihez persze alapvetés, hogy szétválasztjuk a munkaidőt és a szabadidőnket).

Egy online megbeszélés dress code-ját illetően irányadó lehet az, ahogyan egyébként is megjelennénk a munkahelyünkön – talán egy árnyalatnyi lazítással. Ha elvárt a formális elegancia, akkor most is kövessük azt, esetleg mellőzhetjük a blézert, de akkor mindenképpen válasszunk egy kifejezetten elegáns blúzt. Amennyiben azonban az irodai közegben elfogadott a casual öltözködési vonal, és az online találkozó a közvetlen munkatársakkal zajlik, mindenféle protokolláris jelleg nélkül, akkor ezúttal is maradhatunk a lazán csinos, saját stílusunkhoz és komfortérzetünkhöz passzoló öltözködésnél. 

Ehhez a legjobb megoldás egy blúz, vagy egy nőies vonalú hosszú ujjú póló nadrággal, esetleg szoknyával, de ha szeretjük, vehetünk rá kardigánt vagy egy csinos fazonú, vékonyabb anyagú pulóvert is. Ha azonban éppen eléggé unjuk már ezeket az összeállításokat, egy meeting kiváló alkalom arra, hogy végre egy visszafogottabb egyrészes ruhát vegyünk magunkra. 

Online meetingen is tartsuk be az adott találkozó viseleti szabályait, kerüljük az alulöltözöttséget

Speciális részletek, amikre figyelni kell

- A felsőnk ne legyen túl kivágott vagy átlátszó;

- Ennek sokan nem fognak most örülni, de sajnos alapvető: viseljünk melltartót, még akkor is, ha úgy gondoljuk, senki nem fogja észrevenni a hiányát.

- A felsőnk színe legyen visszafogott: válasszunk inkább semlegesebb színeket, de ha szeretjük a színeket, annak viseljük inkább pasztell árnyalatokat. Mindenképp beválnak a földszínek, és persze az örök jolly joker: a fekete, a szürke és a törtfehér (a túlzottan világító hófehér azonban már zavaró lehet monitoron keresztül). A neonszínek kifejezetten tiltólistásak, hacsak nem akarunk vibráló látványt nyújtani a kollégák képernyőjén.

- A felsőnk lehetőleg legyen egyszínű. Ez nem jelenti azt, hogy unalmas szürke verébnek kellene lennünk: rengeteg szép, visszafogott színt találhatunk akár az idei divatszínek között is. Ha mégis szeretnénk mintásat viselni, az semmiképp se legyen harsány, nagy mintákkal tarkított, maradjunk inkább a szolidabb motívumoknál. Az apró mintákkal azonban vigyázni kell, mert vibráló hatást keltenek az online térben, ezért sajnos nem jó a pepita, a vékony csíkos és az apró pöttyös, sem a tyúklábmintás és hasonló társaik.

Munkaidőben, online meetingre otthon is öltözzünk fel úgy, mintha az irodában lennénk, alul lehetünk kicsit kényelmesebben.

Akkor mégis mitől leszek egyedi, színes és csinos?

A fenti intelmek talán ijesztőek lehetnek, és már-már egy zárda szigorú szabályait idézik – de csak akkor, ha kizárólag ezeket követjük az öltözékünk megválasztásakor. Szerencsére azonban semmi sem tiltja, hogy ügyesen – és tudatosan – éljünk az öltözködés női praktikáival. 

Nem kell például lemondanunk a divatszínekről sem: mehet akár az idei tavasz slágere, a sárga is, ha a tompább vagy mustáros árnyalatából választunk felsőt, de még az élénk változatát is becsempészhetjük például egy kis sál vagy kendő, vagy akár egy hangsúlyosabb nyaklánc formájában - ráadásul tökéletesen fog passzolni az idei másik divatszínhez, a képernyőre is tökéletes alapszürkéhez. Úgyszintén viselhetjük akár blúz és póló, akár kardigán vagy blézer színeként a szintén divatos pasztell cukorkaszíneket: a rózsaszínt, kéket, zöldet. Ha egyszínű felsőt választunk belőlük, kiegészíthetjük egy szolid nyaklánccal vagy körsállal, és máris stílusosabb lesz a megjelenésünk. 

Online meetingen is viselhetünk színes felsőket, ugyanakkor kerüljük el a rikító, erősen mintás felsőket

És persze ne feledkezzünk el a szemüvegről sem, mint kiegészítőről: habár már jó ideje tudjuk, hogy a szemüveg öltöztet, ez a tulajdonsága az online térben fokozottan érvényesül - éljünk vele, és válasszunk belőle igazán stílusos, egyedi darabot. (Azért arra ügyeljünk, hogy formális megjelenés esetén ne legyen túlzottan extravagáns a szemüvegünk sem.) 

És ha szeretnénk feldobni a hangulatunkat az öltözködésünkkel, élhetünk egy lélektani trükkel is: a szokásoktól eltérően most a szoknya vagy a nadrág terén lehetünk kissé merészebbek akár a színválasztásban is, ha attól jobban érezzük magunkat; persze ne essünk túlzásba, és feltétlen passzoljon a követendő dresscode-hoz és a felsőnkhöz, de ha vágyunk egy kis pirosra vagy más élénk színre, esetleg a nagyvirágos mintára, felvehetjük alulra, elrejtve most a kamerán kívül.

Bár csak digitálisan találkozunk kollégáinkkal, tiszteljük meg őket azzal, hogy megfelelően öltözünk fel az online meetingekre is

Alul semmi?

Szinte már hallom a visszatérő kérdést: muszáj alul is normálisan felöltözni, mikor úgyis maximum mellmagasságban látszunk? A határozott válasz: Igen! Még csak eszünkbe se jusson engedni a csábításnak, és az elegáns blúz mellett a kinyúlt mackóalsónkban (neadjisten pizsamában) díszelegni! Ugye mindannyian láttunk a neten keringeni kínosabbnál kínosabb felvételeket, amelyek másokkal történtek meg a home office kényelmében – ne akarjunk a következő áldozat szerepébe kerülni! Bármikor előállhat egy olyan szituáció, amikor váratlanul fel kell állnunk, vagy ki kell mennünk valamiért, szóval igen, tetőtől talpig öltözzünk fel rendesen. Annyi engedmény belefér, hogy – a felsőhöz mindenképp passzoló – nadrágból vagy szoknyából választhatunk egy kényelmesebb vagy színesebb darabot.

Ugyanez érvényes a lábbelire is: a pihe-puha nyuszifüles mamuszt most mellőzzük, és bár túlzásba sem kell esni egy tűsarkúval, de vegyünk fel egy kényelmes, a ruhánkhoz illő cipőt.

Mindez egyébként nemcsak az esetleges váratlan malőrök miatt célszerű, hanem azért is, mert az öltözetünk befolyásolja az egész mentális és pszichés attitűdünket és közérzetünket: otthoni ruhában elengedettek leszünk, egy csinos szoknyában pedig összeszedettek. Aki nem hiszi, nosza, próbálja ki!

Related Posts
  1. A női testalkat típusai A női testalkat típusai
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Konyhából a karácsonyfa alá - Mit vegyünk fel az ünnepre? Konyhából a karácsonyfa alá - Mit vegyünk fel az ünnepre?
  4. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes