Mit hogyan vasaljunk?

Mit hogyan vasaljunk?

A vasalás, csakúgy mint a legtöbb házimunka, megosztó tevékenység. Van, aki egyenes imádja, mert kifejezetten megnyugtatónak találja, vagy épp vasalás közben van ideje sorozatot nézni, ha csak fél szemmel is, míg mások a nem-szeretem feladatok közé sorolják és addig halogatják, ameddig csak lehet. Az igazán gyakorlottak pedig úgy alakítják gardróbjukat, hogy abban nagyon kevés gyűrődős, vasalást igénylő ruha kapjon helyet.

Egyáltalán miért fontos a vasalás?

Hiába tiszta és jó illatú a ruhánk, ha úgy áll rajtunk, mintha a kutya szájából szedték volna ki. A rólunk alkotott képet, benyomást nagyban befolyásolja az ápoltságunk, a külső megjelenésünk. Ide tartozik az is, hogy nem csak mi, de ruhánk, öltözékünk is tiszta, rendezett legyen. Sokkal jobb benyomást kelt a friss, „ropogós”, egyenletesre vasalt ruha, legyen az akár egy sima fehér póló, mintha gyűrötten kapkodva ugrottunk volna bele reggel.

Kedvenc ruhadarabjaink megóvása érdekében érdemes amellett, hogy kimossuk és megszárítjuk komoly jelentőséggel bír, hogy precízen ki is vasaljuk azokat.

Hogyan könnyíthetjük meg a vasalást, ha már muszáj vele foglalkozunk?

Felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha már eleve olyan anyagból készült darabokat választunk, ami egy kis műszállal van keverve. Az ilyen típusú ruhák kevésbé gyűrődnek a mosás (szárítás) során és gyorsabban kirúgják magukat, mint a 100% len, vászon, pamut vagy selyem anyagok. Azonban ettől még szükség lehet a vasalásra. Egyes ingek, főleg az üzleti öltözékek esetén, már vasaláskönnyített anyagból készülnek, így tényleg nem kell kínlódni azzal, hogy gyűrődésmentessé varázsoljuk a reggeli kapkodásban.

A mosás során válasszunk olyan centrifuga fokozatot, amely elegendő ahhoz, hogy a felesleges vizet kicsavarja a ruhából, de még nem gyűri feleslegesen. Hacsak nem ágyneműt vagy törölközőt mosunk, érdemes közepes vagy ahhoz közeli fordulatszámot (1100-1200) választani.

Annak érdekében, hogy megfelelően tudjunk vasalni, érdemes egyeztetni az anyag tulajdonságait és a vasaló speciális funkcióit, gőzölését és teljesítményét.

Ha már a mosásnál tartunk, nem feledkezhetünk meg a teregetésről sem. Sokat gyorsíthat a vasaláson, ha már eleve jól kirázzuk a ruhákat mielőtt a szárítóra teregetjük. Az ingek, blúzok, galléros pólók gallérját, ujjait igazítsuk meg még vizesen, sőt ha tehetjük, akasszuk ezeket vállfára a száradáshoz, hogy jól kirúgja magát.

Segítség lehet a szárítógép is, azonban a pamut és poliészter ruhákat ne hagyjuk bent a program lejárta után. Vegyük ki azonnal és akasszuk vállfára, igazítsuk meg, hogy szépen kisimuljon az anyag.

A gőz ereje

Gyorsítja és megkönnyíti a vasalást, ha nem teljesen száraz ruhákat vasalunk. Ha nincs gőzölős vasalónk, egy kis kézi permetezővel is megnedvesíthetjük az anyagot vasalás közben. Egyre népszerűbbek a kézi gőzölős állomások is, amellyel csak végig szaladunk a fogasra akasztott ruhán és máris kirúgta magát. Ez akkor is jó megoldás lehet, ha a szekrényben tárolt ruháinkat szeretnénk egy kicsit felfrissíteni, mielőtt felvesszük.

Kedvenc ruhadarabjaink megóvása érdekében nem feltétlenül szükséges, hogy kivasaljuk őket, néha egy gőzölő segítségével ugyanolyan szép eredményt érhetünk el.

Praktikus megoldás lehet például, ha utazáshoz mini gőzölőt is viszünk magunkkal, így biztosan nem kell azon aggódnunk van-e a szállodában mosoda vagy vasaló. Nincs is annál kínosabb, mint a fontos üzleti tárgyaláson feszengeni a bőröndben meggyűrődött ing vagy zakó miatt.

Ing és nadrág

Talán a két legnehezebb dolog inget és nadrágot szépen vasalni. Nézzük pontról pontra hogyan érdemes:

Minden vasalást érdemes azzal kezdeni, hogy ellenőrizzük a vasaló talpát, biztosan nem szennyeződött-e be, nehogy koszcsíkot húzzunk a tiszta ruhára. Akár vasalókendőt is használhatunk, így biztosan nem kerül át semmilyen szennyeződés a ruhára.

Ellenőrizzük a ruha címkéjét is, egyáltalán vasalható-e az anyag, és ha igen, milyen hőfokon? Ha ezekkel megvagyunk, akkor kezdhetjük a vasalást.

Ingek vasalása:

Az ingeket értelemszerűen – bármennyire is kellemetlennek ítéljük – ki kell vasaljuk a stílusos megjelenés és a ruhadarab állapotának megőrzése érdekében.

  • Először a gallért vasaljuk át. Kezdjük a belső oldalán, majd haladjunk kifelé. A külső oldal után hajtsuk le és kívülről mégegyszer menjünk át az éleken, ettől kap majd tartást.
  •  Folytassuk a ruhaujjakkal. Figyeljünk a mandzsettára, nehogy kimaradjon. Az ingujjba ne vasaljunk éleket! Ha mégis megtörtént hajtsuk úgy az anyagot, hogy az él középre kerüljön és a széleket kerülve vasaljuk ki a középső élt.
  • A makacs ráncokat mindig szálirányba vasaljuk és használjunk gőzt, vagy nedvesítsük meg az anyagot.
  • Folytassuk az ing elejével, ne feledkezzünk el a gombok közötti gyűrődésekről sem. Vigyázzunk, mert a műanyag gombok akár meg is olvadhatnak, (vagy bemattulhatnak) a forró vasalótól, így még a szennyeződést is tovább vihetjük az anyagra.
  • Az ing hátuljához csak fektessük az inget teljes hosszában a vasalódeszkára úgy, hogy az ujjak és az eleje lelógjanak. Simítsuk ki az anyagot és már vasalhatjuk is.
  • Végül a még langyos inget, tegyük vállfára és várjuk meg, amíg kihűl. Ameddig az anyag a meleg hatására puha, addig sokkal könnyebben kerülnek bele friss gyűrődések.

Nadrágok vasalása:

Nadrágok esetén néhány alapszabály betartásával gyorsan végezhetünk. Fontos, hogy a modelleket kifordítva vasaljuk ki és figyeljünk oda az oldalsó zsebekre is.

  • Fordítsuk ki a nadrágot és így kezdjük a vasalást a szárakkal. A nadrág szárainál a belső varrás mentén húzzuk a vasalót. Ha éleket is szeretnénk bele vasalni, egyszerűen csak hajtsuk úgy, hogy a varrás kerüljön a szár közepére és így vasaljuk át a szélek mentén.
  • Ne feledkezzünk el a zsebekről sem!
  • A felső részhez használjuk a vasaló gömbölyű végét és azzal simítsuk át a derék részeket belülről.
Related Posts
  1. A stílusváltás hogyanjai A stílusváltás hogyanjai
  2. A női testalkat típusai A női testalkat típusai
  3. Hogyan öltözzünk 40 felett Hogyan öltözzünk 40 felett
  4. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus