Miért olyan népszerű a baseballsapka?

Miért olyan népszerű a baseballsapka?

A baseball sapkának még száz év sem kellett ahhoz, hogy eljusson a sportpályáktól a street fashion-ig. Népszerűségét egyértelműen a praktikusságának köszönheti, ami nem csak a kifutókon állja meg a helyét a divat világában, hanem valóban hordható, stílusos kiegészítője lett a hétköznapi öltözékünknek is. 

Mi mással kezdődhetett volna, mint egy amerikai baseball meccsel

Az első sapkákat Brooklyn Excelsiors csapata viselte 1860-ban a nemzeti baseball bajnokságon (ABBP - National Association of Base Ball Players). Ezek a sapkák még kézzel készültek és a csapat logóját hímezték az elejére. A baseball után más sportágakban is utat tört magának, például a teniszezők is előszeretettel kezdték el hordani. Azon túl, hogy stílusos, ne felejtsük el, hogy elsődleges rendeltetése a napfény elleni védelem.

Bár, csak az 1980-as években vált hétköznapi viseletté, kialakítását tekintve szinte semmi sem változott a kezdetek óta: napellenzője hosszú, merev, a tetején pedig a klasszikus apró gomb. Az 1950-es évektől már ipari gyártásban készültek a sapkák, és azóta rengeteg stílusban és számtalan gyártótól elérhetőek a különféle darabok. 

Stílusok

A ’80-as években robbanásszerűen tört utat magának a baseball sapka. Az akkoriban futó sorozatok és filmek sztárjai hamar népszerűvé tették ezt a kiegészítőt. Gondoljunk csak Thomas Magnumra, akit a baseball sapka, a Hawaii mintás ing, na meg persze a piros Ferrari fémjelez. A szintén abban az időben induló zenei csatorna, az MTV, pedig újabb lendületet adott a kiegészítő ruhadarab népszerűségének. A hip-hop és rap műfaj képviselői és kedvelői számára szinte jelképpé vált ez a fajta sapka.

A baseballsapka a nyolcvanas évek óta a férfi divat állandó meghatározója. Napjainkban számos kivitelben, színben és fazonban válogathatunk a modellek közt.

Mára pedig nem csak sportrajongók számára készül, hanem egyaránt megjelent a fast fashion, sőt a luxusmárkák piacán is. A Gucci és LV előszeretettel készít limitált szériás sapkákat az egyes szezonokra.

Milyet válasszunk?

Mára már számtalan szín és anyag variációban elérhetőek a baseball sapkák, így jól beilleszthetők bármilyen ruhatárba. Ráadásul akár többfélét is beszerezhetünk, így stílusosan variálhatjuk a szettjeinket.

Kialakításukat tekintve legnépszerűbb a snapback, a fitted és a trucker stílus.  A snapback stílusú sapkák hátulja állítható, így fejmérettől függetlenül, szinte bárki számára megfelelő lehet.

A fitted stílusú sapkák pontosan az adott fejméretre készülnek, ennek köszönhetően a legjobb illeszkedést biztosítják.

A baseballsapka fazonja és a hozzá felvett más ruhadarabok segítségével kifejezhetjük a stílusunkat. Napjainkban számos különféle fazonból válogathatunk.

Kamionos Bud Spencer? A trucker stílusú sapkák hálós hátpaneljükről közismertek. Jól szellőzik, így nyárra ideális viselet.

Színek terén a fekete és fehér örök klasszikus darabok. Az említettek mellett a sötétkék baseball sapka és az úgynevezett camo, vagyis terepszínű is jó választás. 

A sildes vagy napellenző rész esetében két alapvető stílust figyelhetünk meg. Vagy homorú, esetleg kicsit íves vagy pedig teljesen sima. A napellenzős részt utólag már nem lehet görbíteni vagy kiegyenesíteni, mert megtörik, sérül és teljesen elveszíti a tartását. Érdemes több fazont is felpróbálni, melyik az, amelyik igazán jól illik az arcformánkhoz.

Hogyan illesszük a ruhatárba?

Öltözékünket, mint minden esetben az határozza meg, hogy milyen eseményre megyünk és kikkel találkozunk. Teljesen mást választunk sportoláshoz és mást a casual megjelenéshez. 

Nem mindegy, hogy sportoláshoz vagy hétköznapi viselethez választjuk. Sportoláshoz inkább a hálós, jól szellőző fazonokat érdemes előnyben részesíteni. Hölgyek esetében extrán praktikus, hiszen az amúgy is összekötött copfot, egyszerűen csak át lehet húzni a sapka hátsó rögzítésénél, így máris sokkal kényelmesebb a mozgás.

A baseballsapka és a ruháink összeegyeztetése nem nehéz feladat. Az egyszerűbb darabokat érdemes visszafogott öltözethez, a színeseket extravagánshoz felvenni.

A hétköznapokban is inkább a sportos, casual szettünket ajánlott kiegészíteni vele. Bár díjátadókon, celeb eseményeken láthattunk már híres embereket szmokingban és baseball sapkában, azért a mindennapokban inkább tartózkodjunk az extrémitásoktól.

Egy fehér pólóval és farmerrel is tökéletes megoldás, de akik szeretik a military jelleget is bevinni az öltözködésükbe, számukra is stílusos kiegészítő lehet. Mivel már a hétköznapokban is hódítanak a melegítő alsók vagy felsők, sőt akár mindkettő egyszerre, így bátran választhatunk ehhez a megjelenéshez baseballsapkát kiegészítőnek.

Hogyan ápoljuk és tisztítsuk? 

A baseball sapkát kizárólag kézzel szabad tisztítani, mosógépbe tenni tilos, mivel eldeformálódik! Ha nem akarunk magunk nekikezdeni a tisztításnak, vigyük el tisztítóba. A szárítógép használata ugyanúgy tilos. A magas hőfokú kezelés egyáltalán nem tesz jót a kényes fejfedőnek.

A baseballsapka beszennyeződése esetén nem kell rögtön új darab után nézzünk. A mosást követően tegyük egy fej méretű tárgyra és szebb lesz, mint új korában.

Ha mégis otthon szeretnénk megtisztítani, akkor mosószeres, langyos vízre lesz szükségünk és fogkefére. A langyos vízben hagyjuk állni a sapkát, majd az elkoszolódott részeket finoman dörzsöljük át a fogkefével. A makacsabb foltokra alkalmazhatunk folttisztítót, de vigyázzunk, nehogy megkopjon a szín. Alaposan öblítsük le, majd száraz törölközővel itassuk fel róla a vizet. A szárítás során is ügyelni kell, nehogy eldeformálódjon a sapka. Próbáljunk valamilyen fej formájú alkalmatosságot találni, amire ráhelyezhetjük, amíg teljesen megszárad. 

Related Posts
  1. A stílusváltás hogyanjai A stílusváltás hogyanjai
  2. A női testalkat típusai A női testalkat típusai
  3. Hogyan öltözzünk 40 felett Hogyan öltözzünk 40 felett
  4. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus