Hogyan készüljünk fel a viharos szélre?

Hogyan készüljünk fel a viharos szélre?

Lassan véget ér a tél, még ha nem is igazán mutatta ki a foga fehérjét, és megállíthatatlanul közeledik a tavasz. Ilyenkor már egyre több időt töltünk a szabadban, hosszabb kirándulásokat, sétákat teszünk. Érdemes a ruhatárunkat ilyenkor átnézni és szükség esetén egy kicsit felfrissíteni, hiszen a szeszélyes időjárás gyakran viharos széllel jár együtt. Jó, ha van pár praktikus darabunk, amelyek segítségével védekezhetünk az extrém időjárási körülmények ellen. Tény, hogy az átmeneti időjárás mindig feladja a leckét öltözködés terén, hiszen nehéz elegánsnak maradni és ezzel egy időben az aktuális időjárásnak is megfelelő ruhadarabokat választani. Vegyük most sorra, hogy melyek azok a szükséges, vagy akár elengedhetetlen darabok, amelyek segítségünkre lehetnek!

Alapvető öltözködési tippek szeszélyes időjárás esetén

Amikor hideg, vagy szelesebb időben szeretnénk hosszabb időt tölteni a szabadban, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal, hogy a megfelelő testhőmérsékletünket megőrizzük. Nagyon fontos, hogy elsősorban a fejünket és a végtagjainkat védjük, hiszen a hő ezeken a területeken távozik a leggyorsabban. Tehát egy jó sapka mindenképpen hasznos, ha erősen fúj a szél, hiszen védi a homlokunkat, nehogy megfázzunk, ráadásul a tavasz kezdetén még rendszerint hideg az idő, szóval ne hagyjuk el a viselését. A sál is fontos eleme még a tavaszi szezonnak, mivel a nyakunkat is könnyen érheti „támadás”, ha erősen fúj a szél. Biztos, hogy mindannyian megtapasztaltuk már, milyen kellemetlen a kabát résein befújó, bekúszó hideg levegő!

Amennyiben ősszel, télen, vagy tavasszal tervezünk túrázni, érdemes lehet öltözékünkkel és felszerelésünkkel felkészülni a gyorsan érkező viharos szélre.

Viseljünk kesztyűt, mert azon kívül, hogy melegen tart, óvja kezeink érzékeny bőrét a kiszáradástól, kirepedezéstől. Végül, de nem utolsó sorban a lábakról se feledkezzünk meg, egy jó pár meleg zokni és praktikus túracipő viselésével megelőzhetjük a felfázást, illetve komfortosabban érezhetjük magunkat akkor is, ha hűvösebbre fordul az idő. A nadrág alatt hordott aláöltözetet nemcsak síeléskor érdemes hordani, hanem kirándulások alkalmával is, hiszen komoly védelmet nyújt az izületeinknek, a derekunknak.

Anyagok harca az időjárással

Gyakran találkozunk az alábbi kifejezésekkel: vízálló, szélálló, esetleg mindkettő egyben. De mit is takarnak ezek a kifejezések? Milyen anyagú ruházatot érdemes beszereznünk túrázáshoz, kiránduláshoz, vagy akár a hétköznapokban?

Az ősszel, télen, vagy tavasszal tervezett kültéri programokon érdemes felkészülni a viharos szélre, mely ellen praktikusan védekezhetünk mellényekkel.

Kezdjük talán a hétköznapokkal. Ilyenkor elég egy átmeneti kabát vagy dzseki, amely készülhet orkán, vagy sportosabb softshell anyagból, amely ideális esetben szél-és vízálló is. A dzseki alá az időjárás függvényében vehetünk fel melegebb, vagy lengébb ruhadarabokat. Praktikus tanács, hogy nem árt rétegesen öltözködni, a hőtartás szempontjából ugyanis jó, a rétegek között található szabad tér. Tehát érdemes trikó, póló, pulóver kombinációban gondolkodni. Akik elegánsabban szeretnének öltözködni, azok a pólót ingre cserélhetik és választhatnak hozzá egy elegánsabb pulcsit vagy mellényt. Ha már melegszik az idő és kicsit kiszámíthatóbb az időjárás, akkor válthatunk bőrdzsekire is. Itt figyelni kell arra, hogy milyen típusút választunk karcsúsított vagy bővebb fazont, mert a karcsúsított alá maximum egy vékony pulóver fér el kényelmesen, nem lehet különféle rétegeket alávenni.

Ami az alsóruházatot illeti nadrág alatt viselhetünk aláöltözetet, ez az irodába menet is jól jöhet a hideg reggeleken, hiszen amint beértünk a melegre le is vehetjük. Nagyobb kirándulásokhoz azért tanácsos egy bélelt szintén szél-és vízálló anyagú vastagabb nadrágot viselni. Egy véletlen esés, megcsúszás esetén nemcsak a víztől, sártól véd, hanem a sérülésektől, horzsolásoktól is. Ezen kívül könnyen mosható, gyorsan száradó anyagának köszönhetően igazán könnyen kezelhető ruhadarab. 

Az ősszel, télen, vagy tavasszal tervezett kültéri programokon érdemes felkészülni a viharos szélre, mely leghatékonyabb védelmet a széldzsekik nyújthatnak.

Az átmeneti időjáráshoz nehéz alkalmazkodni, ezért célszerű jól átgondoltan választani ruhát és kiegészítőket egyaránt. Ideális esetben legyen egy sportos és a hétköznapi irodai élethez passzoló elegánsabb dzsekink, vagy kabátunk. Ugyanez vonatkozik a nadrágokra is, bár ebben az esetben a már előbbiekben említett aláöltözet nyújthat praktikus megoldást. Mérlegeljük azt is, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, ha pedig be akarunk ülni valahova, akkor mit viseljünk a kabát alatt. Tény, hogy ebben az időszakban vagy fázunk vagy melegünk van, szeszélyesen viseljük mi magunk is az időjárás viszontagságait. Jó tervezéssel azonban kiküszöbölhetjük, de legalábbis minimálisra csökkenthetjük az anomáliákat. Tehát válasszunk körültekintően, így magabiztosan indulhatunk el bármilyen programról legyen is szó, vagy akár csak a munkahelyünkre.

Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik