Esős napok ruhatára

Esős napok ruhatára

A tavaszi időjárás igencsak csalóka lehet, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy reggel, mikor kitesszük a lábunkat a lakásból, még száz ágra süt a nap, délutánra azonban heves zivatarok elől kell menekülnünk egy tető alá vagy éppen fordítva. Ilyenkor az időjárás teljesen kiszámíthatatlan lehet, és akár egy napon belül is többször válthatja egymást napsütés és záporeső. Ennek okán minden reggel jól meg kell gondolnunk, hogy pólóban vagy épp nagykabátban merészkedjünk ki az utcára, pláne akkor, ha később már nincs lehetőségünk arra, hogy átöltözzünk. Van azonban néhány aranyszabály, amelyek betartásával lényegesen könnyebb lesz összeválogatni, az adott napi viseletünket.

Csalóka időjárás és hőérzet

A tavasz érkeztével és az idő fokozatos felmelegedésével könnyen megfeledkezünk arról, hogy a verőfényes napsütés még egyáltalán nem jelenti azt, hogy lengébben is öltözködhetünk. Meglehet ugyanis, hogy az ablakon át leselkedve úgy véljük, napsütéses és meleg reggelre ébredtünk, azonban az utcára kilépve, rögtön libabőrösek leszünk a hideg szellőkől. A hirtelen hőhullámok és az erős hideg szelek váltakozása nagy fejtörést okozhat számunkra, hogy voltaképp mi is lenne az ideális viselet. Már csak azért is érdemes jól megfontolni a döntésünket, mert az év ezen időszakában nagyon könnyű megfázni. Mivel minden ember hőérzete más, érdemes ellenőrizni az aznapi időjárást, vagy egy pillanat erejéig kidugni az orrunkat a levegőre, hogy magunk is meggyőződhessünk arról, hideg van-e kint. A következő tisztázandó kérdés pedig, hogy hogyan védekezhetünk a szeszélyes időjárás ellen. 

A csalóka koratavaszi időjárás könnyen megtéveszthet minket. Egy melegnek tűnő reggelt követő hűvös és esős délután könnyen elázáshoz és megfázáshoz vezethet.

Ahogy már édesanyáink is mondták: “Rétegesen kell felöltözni.”

Noha a téli kabátot valószínűleg már eltehetjük a szekrény mélyére, nem szabad elfelejtenünk, hogy a tavaszi reggelek még meglehetősen csípősek és didergősek. Ideális reggeli kombináció ilyenkorra például egy dzseki és egy lazább pulóver. Ebben a szettben biztosan nem fogsz vacogni kora reggel, amikor munkába vagy iskolába indulsz, és ha délután fel is szökik a hőmérséklet, elég csak felkötnöd a pulóvert a nyakadba vagy a derekadra, míg a dzseki inkább kézben vagy táskában kapjon helyet. Ha nem vagy híve a réteges öltözködésnek, akkor viszont szoríts helyet a táskádban a váltóruhának. Na de, nézzük most meg, hogy milyen szempontok szerint válaszd ki az előbb említett ruhadarabokat.

A hűvösebb, esősnek látszó reggeleken érdemes magunkhoz venni egy vastagabb, akár kapucnis pulóvert majd, amikor kitisztul az ég, könnyen a nyakunkba köthetjük. 

  • Ideális, ha az általunk viselt dzseki vízlepergető anyagból készült. Fontos ugyanis, hogy még az esősebb időszakokban is óvjon minket a csapadéktól viseletünk, hiszen, ha bőrig ázunk, nagyon könnyen megfázhatunk. A vízlepergető kabát azért is hasznos, mert ha később kisüt a nap és levesszük, nem egy csuromvizes, nehéz kabátot kell majd cipelni.
  • A dzseki alá felvett pulóver akár könnyedebb anyag is lehet: egy kerek nyakú pulóver vagy egy ing például remek választásnak bizonyulhat. 

Zoknik és lábbelik

Vigyázzunk a csupasz bokákkal! Annak érdekében, hogy mindig védve lehessünk a kora reggeli hideg fuvallatoktól, érdemes egyelőre a vastagabb, hosszú szárú zoknikat választani reggel, valamint olyan cipőt húzni, ami nem ázik át egykönnyen. Ebben az időszakban még érdemes elkerülni a vászoncipőket. Sokkal jobban járunk egy vékonyabb falú, vízhatlan férfi csizmával, amelyben egész nap száraz maradhat a lábunk. Munkahelyre azért érdemes lehet egy váltócipőt rendszeresíteni.

Kiegészítők

Ha gomolyognak az esőfelhők, nem elég, ha pusztán a cipőnk és a kabátunk vízálló. Fontos, hogy olyan táskába pakoljuk bele a holminkat, amely szintén vízálló anyagból készült, és a biztonság kedvéért mindenképp készítsünk bele egy esernyőt is!

A szeszélyes esős tavaszi napokon annak érdekében, hogy megvédjük értéktárgyainkat az elázástól érdemes azokat vízálló anyagból készült táskába pakolni.

A réteges öltözet mellé további hasznos kiegészítő lehet például a sál, amely nemcsak a nyakunkat óvja a hideg szelektől, de könnyen képes feldobni még a legunalmasabb ruhadarabokat is.

Ne csak egy évszakra vásárolj!

Vásárlásaink során érdemes olyan darabokat választani, amik egyaránt jó szolgálatot tesznek hűvösebb, esős napokon és szárazabb, meleg időjárás esetén.

Mivel a tavaszi időszak voltaképp átmenetet képez a téli és a nyári időjárás közt, már március első napjától vakargatjuk a fejünket a ruhásszekrény előtt, hiszen az átmeneti ruhadarabok beszerzéséről jószerével egész évben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Célszerű éppen ezért olyan ruhadarabokat választani, amelyek jól jönnek majd egy hűvösebb nyári estén, de akár kora ősszel is. 

Related Posts
  1. A stílusváltás hogyanjai A stílusváltás hogyanjai
  2. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  3. Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban
  4. Így viseld a karórát Így viseld a karórát