A stílusváltás hogyanjai

A stílusváltás hogyanjai

Hosszú és rögös út vezet addig, amíg kialakul a saját stílusunk, ami végül lehet akár egy olyan utánozhatatlan kinézet is, ami után mindenki megfordul az utcán. Míg gyerekkorban a kedvenc mesefiguráink szerepelnek nemcsak a ruháinkon, de még az ágyneműnkön is, addig tizenévesen már a lázadó korszakunkat éljük talpig feketében, esetleg a kedvenc együttesünk, vagy énekesünk arcával és nevével a ruhánkon alszunk és élünk mindennap. A középiskola az az időszak, amikor már több irányzatot is kipróbálunk, több-kevesebb sikerrel. Az érettségi idejére már körvonalazódik, mi is lesz a saját stílusunk, és jó esetben a diplomaosztón már tudatosan formáljuk a megjelenésünket, a céljainknak leginkább megfelelő outfitet választjuk. Az élet azonban folyamatos megújulásra késztet, adódnak élethelyzetek, melyek személyiségformáló hatása az öltözködésünkben is megmutatja magát. A stílusváltás több mint esztétikai igény, elég komolyan befolyásolja az életünket, nem mindegy hát, hogy mit választunk.

A divat változik, a stílus örök

Coco Chanel

A klasszikus stílus

Képviselőit időtlen elegancia lengi körül. Megjelenésüket a letisztult vonalvezetés és a visszafogott színek jellemzik, ugyanakkor az art deco formavilág is a klasszikus stílusra jellemző leginkább. A visszafogottság ellenére a klasszikus stílus nem minden esetben nélkülözi a csillogást, mely megjelenik nemcsak a kiegészítőkön és az ékszereken, de a ruhák mintázatán, a galléron, a kézelőn és a mandzsettán.

A klasszikus stílus visszafogottsága egyszerre kellt hűvös, elegáns, mégis talpig nőies benyomást.

A klasszikus gardrób alapdarabjai:

  • kis fekete ruha,

  • ceruza szoknya,

  • egyenes szárú nadrág,

  • blézer,

  • és persze a magassarkú cipő.

A kézitáskák és elegáns, nem feltűnő övek szolid harmóniában simulnak össze a válogatott ruhadarabokkal, melyek között a minőségi farmer is elfér. Kiegészítőkből az egyszerűbb, nem túl nagy ékszerek a jellemzőek.

A lezser stílus

Mottója a kényelem és a fesztelenség. Ha lezserebben szeretnénk kinézni, bátran kombinálhatjuk a színeket, mintákat. Legyen business-casual, vagy street-casual, a magától értetődően laza öltözetet a kényelem és a praktikum jellemzi leginkább. A lezser stílus nem azonos a sportossal, bár sokan keverik a kettőt. A sportos stílusban elfér a jogging és a top sportcipővel és melegítőfelsővel, mint hétköznapi, utcai viselet, a lezser stílusban mindez megengedhetetlen.

A lezser stílus alapdarabjai:

  • minimum térdig érő bővebb szoknya,

  • hosszú, vagy capri-fazonú vászonnadrág,

  • galléros, rövid ujjú blúz.

Megengedőbb munkahelyi környezetben a farmer, sőt a tornacipő is elfér a lezser stílus palettáján. A vászon és a pamut mellett a lezser stílus előszeretettel adja a kötött és horgolt ruhákat, pulóvereket, kardigánokat és szvettereket nemcsak a hölgyek, de az urak kezébe is.

A minimalista stílus

A minimalista stílus a hippi időszak tombolása idején virágzott ki, mondhatni azzal ellentétben fogalmazta meg önmagát. Az ekkortájt élő és alkotó művészek minimális eszköz és anyaghasználat mellett készítették el alkotásaikat és ez az irányzat meggyökerezett a divatban is. 

A minimalista nagyon közel áll a klasszikushoz, ám annál sokkal letisztultabb. Egy, maximum két szín jelenik meg egyszerre egy szettben. Mellőz minden csillogást, díszítést vagy mintát. Szabása minden esetben egyenes vonalú, és előszeretettel követi viselője alakját. A szoknya kevésbé jellemző, mint az egybeszabott ruha. A minimalista stílusban tervezett ruhadaraboknak sok esetben egyáltalán nincs gallérja, a nyakkivágás/dekoltázs viszont elég változatos. A lapossarkú és lapos, vagy magasított talpú cipő és csizma, sőt nem egyszer bakancs, itt legalább olyan fontos része a megjelenésnek, mint a magassarkú lábbeli.

A minimalista stílus alapdarabjai:

  • ujjatlan, hosszú ujjú, vagy háromnegyedes ujjú ruha,

  • hosszú ujjú ing és blúz,

  • ujjatlan vagy váll nélküli top,

  • hosszúnadrág,

  • hosszú, vagy extra hosszú kabát.

A minimalista stílusban a legkevésbé engedhető meg, hogy a méretet illetően félrenyúljunk. A legapróbb eltérés is azonnal meglátszik, és a visszafogott elegancia közönségessé válhat egy szempillantás alatt.

Fontos momentuma a tökéletes anyagválasztás, a határozott és egyszerű szabásminták, és az ékszerek teljes mellőzése. A szinte spártai megjelenésben ugyanakkor van valami megfoghatatlan futurizmus is, mely az op art, vagy a bőr és műbőr alapanyagokat bátran használó industrial jegyekkel társulva elképesztően friss és izgalmas megjelenést kölcsönöz. A minimalista és az industrial kombinációja például a Mátrix filmekben jelent meg és tett szert hihetetlen népszerűségre, mely azóta is töretlen.

A női ruhatárban is elférnek a férfiasabb darabok, ám hangsúlyozni kell, hogy azok nem lehetnek férfiruhák.

A maszkulin stílus

A maszkulin stílus eredete az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor Coco Chanel nadrágban jelent meg egy nyilvános rendezvényen. A maszkulin stílus alapja, hogy a férfias vonalvezetésű ruhák megjelennek a női divatban. A maszkulin stílust a cipőválasztással abszolút fel lehet dobni. A magassarkú körömcipővel feltűnő és izgalmas kontrasztot alkot, a széles orrú, lapos, vagy minimálisan emelt kockasarkú cipővel vagy mokasszinnal viszont még tökéletesebb a maszkulin hangsúly.

A maszkulin stílus alapdarabjai:

  • nadrág,

  • kalap,

  • ing, (nem blúz!)

  • nyakkendő.

A férfias jellegű ruhadarabok határozott, markáns megjelenést kölcsönöznek, ugyanakkor a nőiesség és a maszkulin stílus hangsúlyos ambivalenciája hihetetlen módon képes erősíteni a szexepilt. A mintákat tekintve visszafogott a választék, a textíliák maximum önmagukban mintásak, sosem festettek.

Ékszerként a hölgyeknél is megjelenik a nyakkendőtű, új értelmet nyer a kalaptű, az övcsat és a mandzsettagomb. A maszkulin stílust sosem szabad megtörni nagy és hangsúlyosan nőies ékszerekkel, főleg nem drágakövekkel. Ha mindenképpen ilyesmit akarunk hordani, az legyen filigrán, és inkább a mandzsettagombon jelenjen meg, mint a gyűrűn. A súlyos pecsétgyűrűk kerülendők, hiszen annak ellenére, hogy férfias jellegű ruhadarabokkal operál, ez egy női stílus, tehát a nőiesség megőrzése elengedhetetlen.

A trendi stílus

A nagybetűs divatőrültek sajátja a trendi stílus. A naprakész információk beszerzése a legújabb darabokról, a divattervezők folyamatos követése elengedhetetlen ahhoz, hogy tökéletesen érezhessük magunkat a bőrünkben. Itt nem igazán beszélhetünk alapdarabokról, hisz a folyamatos megújulás jellemzi a stílus képviselőit. Ha nem érzünk magunkban elég exhibicionizmust ne is kísérletezzünk vele, hisz itt a minták, a hatalmas kiegészítők, és az élénk színek folyamatosan dominálnak és nagyon jellemző a stílusra a legkülönfélébb anyagok kombinálása.

A stílusváltás személyes ügy, de arra azért ügyeljünk, hogy ne naponta váltogassuk a stílusunkat, a környezetünk számára ugyanis megterhelő lehet, illetve felhívjuk magunkra a figyelmet akkor is, ha nem ez a célunk. A stílusváltást időzítsük egy hosszú hétvégére, vagy szabadságra, amikor van időnk kísérletezni és játszani.

Related Posts
  1. A női testalkat típusai A női testalkat típusai
  2. Hogyan öltözzünk 40 felett Hogyan öltözzünk 40 felett
  3. Konyhából a karácsonyfa alá - Mit vegyünk fel az ünnepre? Konyhából a karácsonyfa alá - Mit vegyünk fel az ünnepre?
  4. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet