A nyakkendő viselése és a nyakkendőcsomók

A nyakkendő viselése és a nyakkendőcsomók

Mivel a nyakkendő viselés ismét reneszánszát éli, és nem kizárólag a protokolláris meg az üzleti élet kelléke, nem árt tisztában lenni a nyakkendőcsomók rejtelmeivel. Bár azt gondolhatnánk, hogy elég ismerni magát a nyakkendőkötés technikáját, ezzel nagyot tévedünk, ugyanis számtalan csomózási mód létezik, melyek mind más és más stílust képviselnek.

Nyakkendő kötési alapok

A nyakkendő kiválasztásának és -viselésének fő szabályait egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk. Amire a nyakkendő megkötése közben még feltétlenül oda kell figyelni: a megkötött nyakkendő ne lógjon rá az övedre, de ne is a hasad fölött érjen véget.

A nyakkendő kötés alaptechnikája egy egyszerű csomón lépésenként:

A nyakkendő megkötésének léteznek egyszerűbb és bonyolultabb formái. Rendszeres ismétléssel és gyakorlással hamar esztétikus csomókat varázsolhatunk magunknak.

  1. Helyezd fel a nyakkendőt a felhajtott gallér alá – a bal oldaladon legyen a szélesebb fele színével felfelé, és lógjon kb. 20 cm-rel lejjebb, mint a másik szára.
  2. A széles szárat a mellkasod felső részén vidd át jobbra a vékony szár felett, majd hajtsd alatta vissza balra. Most ha minden jól megy, balra néz (belsejével felfelé) a nyakkendő széles vége.
  3. Ismét hajtsd át felül a széles végét jobbra, de ezúttal a vékony szár nyak körüli része alatt vezesd át felfelé, teljesen kihúzva a széles szárat.
  4. Másik mutatóujjaddal lazítsd meg a mellkasodon a széles szárnak a vékony felett keresztezett részét, és ezen a csomón felülről vezesd át, a nyakadtól visszahajtva a nyakkendő széles végét.
  5. Fogd meg alul a vékony szárat, és a felül keletkezett csomót óvatosan húzd fel a gallérhoz. Ne húzd túl szorosra!

Egyszerű vagy négykezes nyakkendő csomó

A fent leírt csomózási technika az úgynevezett egyszerű vagy más néven négykezes csomó. Ez a legelterjedtebb csomófajta, melyet bármilyen élethelyzetben alkalmazhatsz, és a legtöbb inghez passzol. Ha hegyes végű, zárt állású (például Kent fazonú) galléros inget viselsz, ahhoz mindenképpen ez a diszkrétebb csomó ajánlott.

Kis nyakkendő csomó

A kis csomó a legegyszerűbben elkészíthető csomófajta. Ráadásul szélesebb fazonú nyakkendőből is készíthető. Főként a zártabb állású, hegyes gallérú ingekkel mutat jól, cápagallérhoz inkább ne viseld.

A megkötés trükkje annyi, hogy a nyakkendő szélesebb szárát ezúttal a bal oldalra helyezzük, és a nyakon oldalt kifordítjuk a visszájára – így vezetjük át a keskeny szár alatt (!) balra, majd jön a felül keresztezés jobbra, és a befejezés ismét a felülről való áthúzás.

Az esztétikusan megkötött nyakkendő magabiztos és stílusos megjelenést kölcsönöz, így érdemes lehet időt fektetni az egyes kötési technikák elsajátításába.

Kettős kötés vagy Viktória-csomó

A kettős kötés hasonlóan készül, mint az egyszerű, ám – duplázott technikája miatt – valamivel nagyobb annál. Keskeny és közepesen széles nyakkendőkből ideális, és a legtöbb klasszikus inggallérhoz jól passzol. Bármilyen alkalomra hordható.

Az egyszerűhöz hasonló, ám annál valamivel nagyobb csomóméret azáltal jön létre, hogy a nyakkendő széles szárát kétszer keresztezzük balról jobbra a vékony száron, és csak ezután vezetjük át fentről az így létrejövő kettős csomón. Ezt úgy fogjuk össze és rendezzük el óvatosan, hogy a kettős keresztezés sehol ne látsszon ki a csomó alól.

Windsor-csomó

Az egyszerű csomóval ellentétben ez egy markánsabb méretű, főleg protokolláris, ünnepélyes alkalmakhoz illő nyakkendőcsomó – kiváló például esküvőre a vőlegény számára. Szélesebb fazonú nyakkendőből kössük, és a gallér típusa sem mindegy: a szélesebb, nyitott állású gallérokhoz (mint a cápa vagy félcápa) ajánlatos viselni.

Jelentős mérete abból adódik, hogy kötésekor a széles szárat a vékony száron átvezetve kétszer is áthurkoljuk a nyak körüli részen, először az egyik oldalon, aztán a másikon, és csak ezt követően vezetjük át felülről lefelé a csomón. Pontos megkötése a szép eredmény érdekében gyakorlást igényel – vegyük hozzá igénybe képes leírás vagy videós tutorial segítségét.

A nyakkendő megkötésének számos eltérő módja van. A különféle csomók más-más viselethez és stílushoz illeszkedik, így érdemes egyeztetni a ruhatárunkkal.

A fél-Windsor csomó

Ahogyan a neve is mutatja, a Windsorhoz képest ez egy visszafogottabb csomóváltozat. Kisebb mérete miatt középszéles vagy keskenyebb nyakkendőhöz is jól passzol, és a normál elegancia jegyében sokféle élethelyzetben viselheted.

A csomózási technika alapja megegyezik a Windsorével, ám itt a kisebb végeredményt az adja, hogy a nyak körüli részen kezdésként mindössze egyszer hurkoljuk át a széles szárat, nem kétszer.

Különleges nyakkendő csomók

A legtöbb érdekes csomó jellegzetessége, hogy a többszörös keresztezést és az ezek által kiadott különleges mintázatot láttatni engedik.

  • A Van Wijk-csomózás hasonló elvet követ, mint az egyszerű vagy a kettős kötés, csak itt háromszor tekeri keresztbe a széles véget, majd a csomó áthúzásakor láttatni engedi egymáson srégen elcsúsztatva a 3 réteget.
  • Az Eldrege-csomó készítése inkább a Windsor technikájára hajaz: itt a nyak körüli részen hurkolja át több irányból többször is a vékony szárat, aminek az eredménye egy bonyolult, buzogányszerű látványos fűzés.
  • Ehhez némiképp hasonló, ám még bonyolultabb látványt nyújt a Fishbone, mely sokszoros halszálka-mintázatával igen feltűnő.
  • Az Onassis-csomó ezekkel ellentétben egy egyszerűen átvetett sálra emlékeztet, mivel a négykezes csomózás után a széles szárat még egyszer átveti a nyaknál felülről lefelé, teljesen elrejtve a csomót. Különlegesen kifinomult hatást kelt egy szép nyakkendőtűvel.
Related Posts
  1. A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus A Zagger bemutatja: PME Legend, az amerikai klasszikus
  2. s.Oliver, egy európai sikertörténet s.Oliver, egy európai sikertörténet
  3. Amit az inggallérról tudni érdemes Amit az inggallérról tudni érdemes
  4. Amikor apa játszósba öltözik Amikor apa játszósba öltözik